Peking

Danas počinju Zimske paraolimpijske igre, BiH sa dva takmičara

l_3f6add2084aac234e774c8b6c19f3cfa

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će dvoje sportista u alpskom skijanju – Ilma Kazazić i Jovica Goreta

U Pekingu će danas svečano biti otvorene 13. zimske paraolimpijske igre.

Takmičnje za najbolje zimske sportaše s invaliditetom održat će se na istim borililištima na kojem su nedavno održane 24. zimske olimpijske igre.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će dvoje sportista u alpskom skijanju – Ilma Kazazić i Jovica Goreta.

Ceremonija svečanog otvaranja počet će u 13 sati na nacionalnom stadionu Ptičije gnijezdo.

Na igrama se očekuje učešće više od 600 sportista iz 49 država.

Klizačka takmičenja održat će se centralnom klizalištu u Pekingu, a takmičenja u nordijskom i alpskom skijanju u centrima Yanqing i Zhangjiakou.

Peking će tako postati prvi grad koji je organizirao ljetne i zimske paraolimpijske igre. Ljetne Igre su održane 2008. godine.

Na ovogodišnjim Igrama, koje će trajati do 13. marta, biće podijeljeno ukupno 78 kompleta medalja i u šest sportova – alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, surfanju, hokeju i curlingu.

Bh. delegacija ukupno će brojati šest članova, a uz sportiste Ilmu Kazazić i Jovicu Goretu biće njihovi treneri Nijaz Memić i Lejla Dedović, te ljekar Mirsad Muftić i šef misije Amel Kapo.

Ilma Kazazić, članica Ski kluba Ilmer iz Sarajeva, prva je paraolimpijka u historiji BiH koja je ostvarila olimpijsku normu za nastup na POI u Pjong Čangu 2018., na kojim je osvojila 12. mjesto u slalomu i 15. mjesto u veleslalomu. Na Svjetskom prvenstvu 2019. u Sloveniji osvojila je osmo mjesto. Na svjetskoj rang listi 2019. bila je među top 20 skijašica i jedina je djevojka na zapadnom Balkanu koja skija sa celebralnom paralizom i takmiči se na međunarodnoj sceni.

– Smatram velikim uspjehom što uopšte učestvujem na ovogodišnjim POI u Pekingu iz razloga što sam bila povrijeđena i drugih problema, koji su me pratili kao sportistu. Sigurna sam da ću dati sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat za BiH, da moja zamlja bude ponosna na ono što ću napraviti tamo – kazala je Kazazić.

Jovica Goreta, član Ski kluba osoba s invaliditetom Romanija Pale, u karijeri je osvojio peta mjesta u slalomu i veleslalomu na nacionalnom prvenstvu u Češkoj 2019., kao i deveto mjesto na nacionalnom prvenstvu u Austrije 2020. godine.

– Veliko mi je zadovoljstvo i čast učestvovati na POI u Pekingu, za koje sam se izborio nakon pet godina mukotrpnih treninga i odlazaka na takmičenja. Daću sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat za BiH i sebe – kazao je Goreta.

Takmičenja u slalomu na programu su 12. marta, a dan kasnije u veleslalomu.