Tadić nosi bh. zastavu

Danas u Bakuu počinje EYOF, BiH predstavlja 17 mladih sportista

olimpijska repkam eyof334

Na programu EYOF-a biće deset sportova – atletika, sportska gimnastika, judo, hrvanje, biciklizam, košarka, tenis, odbojka, rukomet i plivanje.

Evropski olimpijski festival mladih – EYOF večeras će svečano biti otvoren u Bakuu. Ceremonija otvaranja bit će održan u Kristalnoj areni u prisustvu 6.700 gledalaca.

Nakon svečanog defilea sportista bit će upaljen olimpijski plamen nakon čega će sportisti, treneri i sudije položiti zakletve.

Velika sportska manifestacja, koja se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), okupit će više od 3.600 mladih sportista u dobi između 14 i 18 godina i njihovih trenera iz 48 država.

U prijestolnici Azerbejžana boje Bosne i Hercegovine će braniti 17 sportista koji će se nadmetati u pet sportova – atletici, judou, biciklizmu, tenisu i plivanju. Njih će predvoditi sedam trenera, a olimpijski tim BiH upotpunit će šefica misije Samra Jurišić i mlada ambasadorica Emina Pašukan, dok će Said Fazlagić otputovati u svojstvu člana Koordinacione komisije za EYOF kojom rukovodi Evropski olimpijski komitet.

BiH će u Bakuu predstavljati:
– atletičari Arman Curo (400m), Almina Rašić (100 i 200m), Dunja Ginzburg (skok u dalj), Luka Ivičić (desetoboj), Jovan Rosić (800m) i Nikola Brdar (100 i 200m). Njih će predvoditi treneri Duško Ivičić i Vahida Kozić.

– biciklista Kenan Mehmedović će se takmičiti u disciplinama drum i hronometar, a predvodit će ga trener Hajrudin Trle.

– judisti Hana Piralić (+70kg), Branko Tadić (+90kg), Mustafa Hebib (-73kg), Merio Jozeljić (-66kg), Danilo Stanišić (-90kg), a njih će predvoditi treneri Jasenko Delić i Husein Ramić.

– teniseri Andrej Nedić i Suana Tucaković će nastupiti pod trenerskom palicom Harisa Bašalića.

– plivači David Vučić (50 i 100m slobodno, 200m mješovito), Jovan Lekić (100 i 200 delfin), Arman Livadić (50, 100 i 200m slobodno), uz trenera Evelina Avdića.

Zastavu BiH na otvaranju EYOF-a nosit će judista Branko Tadić, koji od svih sportista u reprezentaciji BiH u ovoj sezoni ima najbolje rezultate.

Na programu EYOF-a biće deset sportova – atletika, sportska gimnastika, judo, hrvanje, biciklizam, košarka, tenis, odbojka, rukomet i plivanje.