Davis cup: Bh. selekcija uz podršku navijača plasirala se u sljedeći krug

amer delic.jpg

Nakon četvrtog meča odigranog u okviru prvog kola Druge grupe Euro-afričke zone Davis cupa u Zenici, Bosna i Hercegovina pobijedila je selekciju Tunisa i plasirala se u drugi krug takmičenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za medije obratili su se selektor bosanskohercegovačke reprezentacije Amer Delić te igrači Mirza Bašić i Tomislav Brkić.

Mirza Bašić je rekao kako nije smio razmišljati o dobijanju čitavog seta nego jedan po jedan poen.

“Mislim da je prevaga došla u četvrtom setu u tie-breaku kad je imao 6:3. Nakon izgubljena dva seta selektor je govorio da ako počnemo razmišljati o dobijanju cijelog seta, da nema od toga ništa nego da moramo razmišljati o dobijanju poen po poen, gem po gem i da je to jedina šansa da se vratim“, rekao je Bašić.

Dodao je kako je podrška navijača mnogo značila u Zenici.

“Podrška je bila naša velika prednost, imali smo poprilično dobru podršku. Svi su željeli najbolje nama i nema razloga da nekoga kritikujemo. Tenis je specifičan sport, nije kao fudbal ili košarka, ali hvala svima koji su došli i podržali nas”, dodao je Bašić.

Amer Delić, selektor bh. reprezentacije, rekao je kako prva dva seta nisu lijepo izgledala.

“Dva dana zaredom gubimo 2:0 i onda se vraćamo, to je veliki preokret. Već smo razgovarali o tome i bitno je što se oni ni u jednom trenutku nisu predali. Nije izgledalo fino prva dva seta, ali Mirza ni Tomislav se nisu predali i zbog toga danas slavimo”, rekao je Delić.

On je dodao da su ekipi šanse uvijek dobre kada je cijeli tim tu.

“Džumhur je rekao da bi nam se pridružio, ali nikad ne znamo šta se može desiti. Na papiru izgledamo odlično i bez obzira što Džumhur nije bio ovdje, vjerovao sam u ove momke od početka i dokazali smo se da smo dobri i bez Džumhura, iako nam pomaže kada je tu. Što se sljedećeg meča tiče, igramo protiv Turske, imaju Ilhana protiv kojeg smo igrali i znamo njihove igrače. Nadamo se da ćemo svi biti u formi za te mečeve”, dodao je Delić.

Delić je napomenuo da je nakon drugog seta Mirzi rekao da  smije razmišljati da mora dobiti tri seta nego jedan po jedan gem i set.

Tomislav Brkić je rekao kako je bio spreman za peti meč iako se on nije igrao.

“Uvijek sam opušteniji kada igram nego kada gledam. Bio sam spreman da igram svoj meč, dao bih sve od sebe, bilo bi teško igrati nakon četiri sata gledanja da je Mirza izgubio peti set. Čekamo naredno kolo protiv Turske i nadamo se da će sve proći u redu”, rekao je Brkić.

Nakon tri dana mečeva u Zenici, ukupni rezultat nakon ukupno tri singl i jednog double meča je 3:1 u korist Bosne i Hercegovine čime se bh. selekcija plasirala u sljedeći krug takmičenja u kojem će dočekati selekciju Turske.