Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NBA

Debakl Bostona. Neočekivani junak odveo Heat na pobjedu do finala NBA-a

FOTO: Screenshot

Ovo bi mogla biti historijska sezona jer bi oba konferencijska finala mogla završiti “metlom”, odnosno s čistih 4:0 za dvije ekipe

Miami Heat pobijedio je Boston Celticse 128:102 u Miamiju u trećoj utakmici finala Istočne konferencije, čime je poveo 3:0 i došao nadomak prolaska u finale sezone. Heatov Gabe Vincent bio je prvi strijelac utakmice s 29 poena, što mu je rekord u play-offu, pri čemu je tricu gađao 6/9. Pratio ga je Duncan Robinson s 22 poena, od kojih je pogodio pet trica od sedam pokušaja. Zvijezda Heata Jimmy Butler imao je 16 poena, šest asistencija i osam skokova.

Jayson Tatum imao je šut 6/18 (1/7 za tri) te je utakmicu završio s 14 poena i deset skokova. U slaboj šuterskoj večeri Celticsa po 12 poena imali su Jaylen Brown, Grant Williams i Payton Pritchard. Kao i kod finala Zapadne konferencije između Denver Nuggetsa i Los Angeles Lakersa, ističe se podatak da se nikad nijedna momčad nije vratila nakon tri poraza zaostatka.

Ovo bi mogla biti historijska sezona jer bi oba konferencijska finala mogla završiti “metlom”, odnosno s čistih 4:0 za dvije ekipe. U divizijskom finalu 1957., koje je tada vodilo do borbe za trofej, Boston je pobijedio Syracuse 3:0, a St. Louis Minneapolis 3:0.

Celticsi su vodili nakratko u prvoj četvrtini (14:16), nakon čega je Heat preuzeo vodstvo i nije ga ispuštao do kraja utakmice. Prednost je porasla do deset poena razlike krajem prve četvrtine, dok je u drugoj udvostručena. Najveća prednost Heata bila je +33.

Uvjerljivo 3:0 vodstvo Heata protiv Bostona impresivno je i neočekivano jer je Heat bio osmi nositelj, koji se jedva izborio za play-off i koji je zamalo ispao u play-in dijelu sezone. Međutim, prošao je Milwaukee Buckse, New York Knickse i vrlo vjerovatno će proći Celticse, druge nositelje.