Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delalić: Nezadovoljni smo evropskom bronzom u Poreču

odbojka2

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci sa Evropskog prvenstva u Poreču vratila se s bronzanom medaljom.

Izabranicima selektora Mirze Hrustemovića to je 21. odličje s najvećih međunarodinih takmičenja, čime su još jednom potvrdili epitet najuspješnijeg sportskog kolektiva u našoj zemlji.

I pored osvojene medalje, bh. reprezentativci Sabahudin Delalić (kapiten), te igrači, Adnan Kešmer i Safet Alibašić, koji su izabrani u idealnu ekipu EP-a, nastup našeg tima u Hrvatskoj ocijenili su kao neuspjeh.

– Kao kapiten moram reći da sam nezadovoljan ovim rezultatom, jer najavili smo finale. Mislim da smo to mogli postići. Reprezentacija Rusije nikad bolje nije igrala, a mi smo imali neku prosječnu igru s 60 – 70 posto kapaciteta. Bukvalno izgubili smo u dva poena, u tie breaku. Mislim da moramo neke stvari sagledati, malo se prestrojiti, nešto uraditi, jer na ovakav način sigurno nemamo šta tražiti na svjetskom prvenstvu, naredne godine u Holandiji. Mislim da smo mi svakako podbacli na ovom EP i moramo se zapitati, ko šta i kako treba da radi. Ako nešto ne promijenimo u ovakvoj konkurenciji odlično pripremljenih ekipa strah me da na narednom takmičenju ne doživimo istu sudbinu – kazao je Delalić.

Najbolji “libero” EP-a Adnan Kešmer također je nezadovoljan trećim mjestom.

– Navikli smo javnost i naše ljude samo na zlatne medalje i finale, ali moralo se i to desiti. Četititam Rusima, bolje su se spremili, imali su više sreće u polufinalu. Oni su napredovali, imali su odličan servis. Nadamo se da ćemo se za dvije godine bolje spremiti i vratiti zlatnu medalju – izjavio je Kešmer.

Safet Alibašić kazao je da je cilj reprezentacije bio da se iz Hrvatske vrati s desetom uzastopnom titulom.

– Međutim, olako smo sve to prihvatili. U Poreču smo imali idealne uslove za trening, mislim da to nismo iskoristili. Znamo da se sve reprezentacije nas plaše, ali jednostavno ne možemo tako opušteni da ulazimo u utakmicu, a protivnici maksimalno našpanovani i spremni. To se pokazalo u polufinalnoj utakmici protiv Rusije. Mnogi su smatrali da ćemo olako proći u finale. Naredne godine je SP koje će biti dosta jače, ovo nam traba biti jedna dobra opomena – smatra Alibašić.

Predsjednik Asocijacije sjedeće odbojke BiH (ASOBiH) Miralem Zubović kazao je da je u BiH u Poreču zvanično uložila kandidaturu za domaćina narednog EP 2019. u Sarajevu.

– Uradili smo odličnu prezentaciju koja je jako dobro prihvaćena od članova Borada evropske federacije, protivkandidati su nam Budimpešta, Tbilisi i ruski Soči, za koji smatram da ima najveće šanse – kazao je Zubović.

On je podsjetio da je reprezentacija BiH od 1997., svog prvog međunarodnog nastupa, za 21 godinu osvojila isto toliko medalja, od kojih 14 zlata (devet na EP, tri na SP i dva na Paraolimpijskim igrama), pet srebrenih medalja (tri na POI i dva na SP) i dvije bronze na EP.

Zubović je naglasio da je sjedeća odbojka sport koji je jako ozbiljno prihvaćen u BiH, te da ASOBiH okuplja 28 klubova, sa više od 600 igrača.

Na EP u Poreču reprezentacija BiH je ukupno odigrala šest mečeva u kojim je zabilježila pet pobjeda. Makismalnom rezultatima u grupnoj fazi pobijedili su Gruziju, Mađarsku, Srbiju, u četvrtfinalu su bili bolji od Njemačke sa 3:0, u polufinalu nakon velike borbe zaustavljeni od Rusije sa 3:2, dok su u meču za bronzu savladali domaćina Hrvatsku s 3:0.