Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demirović: Moramo zaboraviti poraz i dati sve od sebe u revanšu

rukometasi trening

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u srijedu će protiv selekcije Švedske odigrati revanš utakmicu baraža za nastup na svjetskom prvenstvu. Izabranike Dragana Markovića očekuje izuzetno težak zadatak da u Sarajevu pokušaju nadoknaditi poraz od osam golova razlike (27:19) iz prvog meča odigranog ovog vikenda u švedskom Vaxjou.

Bivši selektor bh. rukometaša Halid Demirović vjeruje da reprezentacija BiH uprkos teškom porazu u revanšu treba dati sve od sebe da odigra dobar meč i pokuša iznenaditi favorizovane Šveđane, te da je takav scenarij moguć ukoliko bh. rukometaši odigraju kao u prvih petnaestak minuta prve utakmice.

– Šveđani bi u revanšu zbog velike prednosti iz prvog meča mogli igrati opušteno, a naša selekcija bi to mogla iskorisititi ako budemo igrali kao u prvih petnaestak minuta utakmice u Švedskoj. Ipak, BiH u odnosu na taj meč mora promijeniti neke stvari. Ne možemo dozvoliti da sve situacije u napadu rješava Nikola Prce, koji je bio odličan, ali kasnije se umorio i bilo mu je teško nastaviti poentirati prtoiv snažne švedske odbrane – izjavio je Feni Demirović.

Rukometni strateg smatra da ostali igrači u reprezentaciji BiH moraju iskoristiti prostor koji se otvara nakon što Švedska odbrana zatvori najboljeg bh. napadača.

– U drugom periodu te utakmice nismo igrali na odgovarajućem nivou. Nismo imali brz protok lopte niti smo vršili pritisak na protivničku odbranu. Krilni igrači i pivot su bili neiskorišteni, a sve to je uzrokovalo umor Prce i veliki broj kontranapada Švedske kojima su došli do velike rezultatske prednosti – objasnio je Demirović.

Naglašava da reprezentacija BiH mora zaboraviti poraz iz prvog meča i maksimalno se pripremiti za revanš u Sarajevu, jer čuda u rukometu su se često dešavala.

– Moramo iskorisitit pozitivne stvari iz prvog meča, a to je igra iz prvih petnaest minuta. Nadam se da će Marković uspjeti motivisati ekipu na još jedan požrtvovan meč, da pokušamo barem ostvariti pobjedu. U rukometu se često dešavaju čuda i zbog toga je važno da igrači zaborave prvi meč i daju sve od sebe u drugom – rekao je Demirović.

Revanš utakmica baraža za svjetsko prvenstvo između BiH i Švedske će biti odigrana u srijedu, 15. juna u KSC ”Skenderija” u Sarajevu s početkom u 20.15 sati.