Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Reuters"

Devetnaest sportista ranjeno u eksplozijama tokom trke u Kamerunu

kamerun

Naoružano krilo Upravnog vijeća Ambazonije, jedne od separatističkih militantnih grupa, preuzelo je odgovornost za eksplozije

Devetnaest sportista je u subotu podvrgnuto liječničkom tretmanu od posljedica eksplozija tokom trke u dijelu zapadnog Kameruna gdje se separatisti koji govore engleski bore protiv vladinih snaga, rekao je lokalni ljekar.

Vlasti u gradu Buea u jugozapadnoj regiji, gdje je 529 sportista trčalo na najvišu planinu u zapadnoj i centralnoj Africi i takmičili su se u utrci Mount Cameroon Race of Hope, nisu bile dostupne za komentar, prenosi Reuters.

Naoružano krilo Upravnog vijeća Ambazonije, jedne od separatističkih militantnih grupa, preuzelo je odgovornost za eksplozije.

– Naš primarni cilj bile su elitne snage Kameruna… koje su obezbjeđivale sportiste. Nećemo dozvoliti Kamerunu da nastavi svoju okupaciju – rekao je portparol grupe Capo Daniel za Reuters.

Video koji je naširoko podijeljen na društvenim mrežama, a koji Reuters nije mogao odmah verificirati, prikazuje gledaoce kako bodre trkača prije nego što su se sakrili u zaklon kada se u daljini dogodila manja eksplozija. Drugi video prikazuje drugačiju eksploziju koja je odjeknula u blizini grupe trkača na drugom mjestu na ruti.