Teniser za BBC

Đoković: Kolege su me jako povrijedile

djokovic bbc screenshot

Volio bih da mogu vratiti vrijeme, to je moja greška, priznajem je i stojim iza nje. Jako mi je žao zbog toga

BBC je objavio kompletan intervju s Novakom Đokovićem, najava kojeg je jučer ujutro izazvala ogromno zanimanje svjetske javnosti.

Zašto ste dali intervju za L'Equipe iako ste znali da ste pozitivni na koronu?

“Istina je! Bio sam pozitivan i to je bila užasna greška i procjena da pristanem na taj intervju. Volio bih da mogu vratiti vrijeme i to ne napraviti. Ali, uradio sam to iz nekoliko razloga. Prvo jer poštujem L'Equipe kao jedan od najboljih sportskih medija na svijetu. Drugo, njihovog novinara poznajem jako dugo i uvijek sam imao odličan odnos s njim. Već ranije smo bili ugovorili taj intervju i nisam ga želio iznevjeriti. Jesam li trebao biti više oprezan? Jesam li ga trebao obavijestiti? Apsolutno. Volio bih da mogu vratiti vrijeme, to je moja greška, priznajem je i stojim iza nje. Jako mi je žao zbog toga.

Kako su se australske institucije odnosile prema vama otkako ste ušli u zemlju?

Tokom trajanja sudskog postupka i svega tamo niko me nije pitao za moj stav ili mišljenje o vakcinaciji. Niko! Tako da nisam mogao izraziti moje osjećaje i stav.

Kako je izgledao boravak u azilu za migrante?

Nimalo ugodno. Ne želim se sada žaliti na uvjete u tom centru jer sam tamo bio sedam dana, ali osjećao sam se bespomoćno. Nisam mogao koristiti telefon tri ili četiri sata. Od jedan po ponoći do devet ujutro nisam spavao jer su me ispitivali svakih 30 minuta. Bilo je puno, puno ispitivanja koje bi započeli, a onda prekinuli jer bi ispitivač razgovarao s nadređenim. Trajalo je to po cijelu noć. Tek sam četvrti dan tamo bio relativno slobodan i trenirao sam.

Kako je izgledao taj trening?

Ne kao normalni treninzi koje obično imam prije Grand Slama. Helikopter je letio preko Rod Laver Arene tokom baš svakog treninga. Kamere su bile posvuda.

Kakav je bio odnos ostalih trnisera kada ste bili na terenima i prostorijama Australian Opena?

Kolege su me jako povrijedile. Osjetio sam njihovu lošu energiju i negativne poglede svojih kolega, ljudi u zgradi. Razumio sam da imaju percepciju na osnovu onog što saznaju iz medija i ja nisam izašao javno jer sam rekao ranije da poštujem pravni postupak i Australian Open.

Kako ste se u takvim uvjetima brinuli za tijelo?

Briga o tijelu mi je najveći prioritet jer znam da će mi dati dugovječnost. Siguran sam da su žar i strast prema igri u meni i ako se brinem o svom tijelu, imat ću prilike igrati turnire koje sam propustio.

Što mislite o koronavirusu?

Shvaćam ga jako ozbiljno. Što se Adria Toura tiče, poštovali smo svaki protokol i propis koji je bio na snazi u državi u tom trenutku. Ali tada nisu bile obavezne maske, sportski događaji su se mogli održavati. Razumijem da kada gledate iz perspektive neke druge zemlje, u kojoj su oštriji propisi, da to nije izgledalo dobro. Međutim, svaka država se na pomalo drugačiji način borila s koronom.

Jeste li gledali finale Nadal – Medvedev?

Nisam želio gledati meč jer sam ga želio igrati. Bilo mi je zabavno jer je supruga Jelena navijala za Medvedeva, a sin Stefan za Nadala.