Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

us open

Đoković nakon skoro četiri sata igre savladao Zvereva, još jedna pobjeda i rekord

Polufinalni meč bio je najbolji okršaj godine, a pobjednika je odlučila bolja Đokovićeva igra u ključnim trenucima

Novak Đoković je nakon tri sata i 38 minuta borbe u pet setova sa 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2 pobijedio Nijemca Alexandera Zvereva i izborio finale US Opena. Tamo ga čeka drugi teniser svijeta Rus Danil Medvedev.

Osvajanjem US Opena Đoković bi postao tek treći teniser u istoroji koji je u istoj kalendarskoj godini osvojio sva četiri Grand Slam naslova, nakon što je to prvi napravio Amerikanac Donald Budge (1938.), a dvaput ponovio Australac Rod Laver (1962. i 1969.). Titula na US Openu bila bi mu i 21. Grand Slam u karijeri i time bi se izdvojio na vrhu ispred Rogera Federera i Rafaela Nadala koji imaju po 20 najvećih naslova.

Polufinalni meč bio je najbolji okršaj godine, a pobjednika je odlučila bolja Đokovićeva igra u ključnim trenucima. Najbolji teniser svijeta iskoristio je šest od devet prilika za break, a Zverev, koji je Đokovića pobijedio na Olimpijskim igrama, samo tri od 12 break-lopti.

Prvi set dobio je Zverev nakon što je napravio break kod 4:4. Bio je to četvrti meč zaredom na turniru da je Đoković izgubio prvi set, ali je odmah dobio drugi nakon što je poveo s 3:0. Odlučujući trenutak u trećem setu bio je gem kod 5:4. Đoković je stigao do tri vezane set-lopte, Nijemac je sjajnom igrom spasio dvije (u jednom poenu su odigrali čak 53 udarca), ali ne i treću.

U četvrtom setu je Zverev iskoristio jedan lošiji servis gem Đokovića, napravio break i sjajnim servisima sačuvao prednost do kraja seta. Ipak, u posljednjem setu 34-godišnji Đoković je ubacio u brzinu više protiv deset godina mlađeg rivala, odjurio na 5:0 i četvrti igrač svijeta se više nije mogao vratiti.