Odbijeno izuzeće

Đokoviću zabranjen ulaz u Sjedinjene Američke Države

djokovic

Đoković je slao molbu Sjedinjenim Državama za izuzeće, odnosno posebnu dozvolu za ulazak, no ona je odbijena

Novak Đoković ne smije ući u SAD jer nije vakcinisan protiv koronavirusa, što znači da se neće smjeti takmičiti na US Openu, objavio je senator Floride Rick Scott.

On je napisao da Đoković neće smjeti igrati na Indian Wellsu i u Miamiju, no najbitniji je US Open, koji bi Đokoviću, ako ga osvoji, donio prednost u odnosu na Rafaela Nadala na vječnoj ljestvici. Đoković je slao molbu Sjedinjenim Državama za izuzeće, odnosno posebnu dozvolu za ulazak, no ona je odbijena.

“Upravo sam obaviješten da je Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a odbilo zahtjev Novaka Đokovića za izuzećem od vakcine, što ga čini nepodobnim za turnire u Indian Wellsu i Miamiju. Joe Biden to mora sada popraviti, odobriti izuzeće i pustiti ga da se takmiči u Sjedinjenim Državama”, napisao je Rick Scott.

Organizatori US Opena žele da dođe

Turnir u Indian Wellsu na rasporedu je od 6. do 19. marta, dok se u Miamiju igra od 19. marta do 2. aprila. US Open je na rasporedu od 28. augusta do 10. septembra, tako da će srpski tenisač i njegov pravni tim imati vremena izboriti se za nastup na Grand Slamu. Organizatori su izrazili želju da Đoković dođe.

“Novak Đoković je jedan od najvećih prvaka koje je naš sport ikada vidio. Teniski savez SAD-a i US Open se nadaju da će se pozitivno odgovoriti na Novakovu molbu da uđe u zemlju i da će ga navijači moći gledati u akciji na Indian Wellsu i u Miamiju”, objavljeno je na službenom Twitteru US Opena.

Đoković je početkom sedmice srušio rekord Steffi Graf, proveo je na prvom mjestu na ljestvici više sedmica od svih tenisera u istoriji. No razočarao je na ATP turniru u Dubaiju, gdje ga je u polufinalu u dva seta pobijedio Rus Danil Medvedev.