Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Doček za Tuku u Sarajevu: Glavni cilj je finale u Pekingu (FOTO)

amel tuka

Amela Tuku, najboljeg bosanskohercegovačkog atletičara, koji je u posljednje vrijeme briljirao i u prestižnoj Dijamantnoj ligi (pobijedio u trci na 800 metara u Monacu) ali i na drugim brojnim takmičenjima, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je dočekalo oko 100 navijača, među kojima i jedan autobus njegovih sugrađana, prijetelja i školskih drugova iz Kaknja.

“Od početka njegove karijere pratimo i navijamo za Amela. Ostao je isti. Ostao je priseban. Čuli smo se jutros. Pitali smo ga hoćemo li popiti kafu, na što je odgovorio – naravno. Organizovat ćemo mu doček i u Kaknju“, rekao je na sarajevskom aerodromu reporteru Anadolu Agency (AA) Alen Škulj, jedan od navijača i prijatelja koji su dočekali Tuku.

Na pitanje grupi navijača može li Amel Tuka osvojiti medalju na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Pekingu, u jedna glas su poručili:

“Sto posto smo sigurni, osvojit će medalju“.

Tuku, koji se u BiH vratio iz Italije gdje se pripremao za SP, navijači su dočekali transparentom “Šampione, dobro nam došao”, sa državnim bh. zastavama, ali i buketima cvijeća.

“Ovo nisam očekivao. Hvala svima na podršci i meni i bh. sportu. Hvala Bosancima i Hercegovcima, mojim sugrađanima, Atletskom klubu Zenica i Atletskom savezu BiH. Posebno hvala onima koji su uz mene od početka. Ponosan sam na ljude oko sebe, svoje sugrađane i čitav narod”, istakao je Tuka.

Na pitanje da li se zbog dočeka osjeća kao zvijezda istakao je – „jesam malo“.

Ocijenio je da njega sada očekuju važnije stvari, a to je prvenstveno Svjetsko prvenstvo u Pekingu.

“Glavni cilj je ulazak u finale”, naglasio je Tuka.

Istakao je da je u dobroj formi, da je odradio dobre pripreme na planini, i da je zdrav što je najvažnije.

“Ne bi trebalo biti upitno finale, šest godina sam u treninzima i u glavi sam posložio stvari”, naglasio je Tuka.

Podsjetio je da je sve krenulo od Velenja u julu kada je ostvario normu za Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo nakon čega je uslijedila pobjeda u Madridu i Monte Carlu.

Rekao je da mu je i trener priznao da je sve iznenadio rezultatom 1:42

Amel Tuka se prisjeti nastupa u Monte Carlu. Kazao je da je to prvi veliki nastup u takoj atmosferi i da je sve iskoristio na pravi način.

“Osjećaj je bilo teško opisati”, naveo je Tuka.

On je rekao da se budućnosti može desiti da “ne bude njegov dan, ali da je najvažnije da imao podršku i kada bude prolazio kroz teške trenutke”.

Govoreći u ime Atletskog kluba Zenica i Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo je rekao da bi želio da Amelov uspjeh potakne mlade da se više bave atletikom, da prepoznaju važnost sporta i pridaju mu pažnju.

“Nadam se i želim da ovo bude samo početak Amelove sjajne karijere”, istakao je Kaknjo.

Podsjetio je da će BiH na Svjetskom prvenstvu u Pekingu predstavljati Hamza Alić, Kemal Mešić i Amel Tuka.