Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Igrat će se bez gledatelja

Dogovoreno je, NBA se vraća 30. jula

nba (1)

Sezona je prekinuta 11. marta nakon što je otkriveno da je centar Utah Jazza Rudy Gobert pozitivan na covid-19

Vodstvo NBA lige i udruženje igrača (NBPA) postigli su dogovor koji će omogućiti nastavak sezone od 30. jula u kampusu Disney World u blizini Orlanda na Floridi.

Mnogi od detalja već su poznati, poput toga kakvi će biti zdravstveni i sigurnosni protokoli za 22 ekipe koje će učestvovati. Poznato je i kako će se sve utakmice igrati bez gledatelja u tri različite dvorane.

U tom kompleksu bi individualni treninzi trebali početi već 1. jula, a cijele ekipe bi stizale na Floridu 7. jula jer je predviđeno da trening kampovi počnu 9. jula i traju do 29. jula.

Liga je objavila kako će uskoro objaviti raspored 88 utakmica, kao i raspored nacionalnog emitiranja za taj dio sezone.

“Radili smo zajedno sa NBPA kako bi napravili plan povratka koji daje prioritet zdravlju i sigurnosti, koji čuva pravičnost takmičenja  i pruža platformu za rješavanja problema socijalne pravde”, rekao je povjerenik NBA lige Adam Silver.

Liga i igrači su se složili da medijski prostor tokom povratka takmičenja iskoriste za pomoć u poduzimanju koraka u borbi protiv sistemskog rasizma.

Mnogi igrači, njih oko 80, izrazili su zabrinutost da će povratak takmičenja baciti u drugi plan proteste nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda koji je ubijen tokom policijske brutalnosti u Minneapolisu.

Ranije danas objavljeno je kako je 16 od 302 igrača, odnosno njih 5,3 posto, koji su testirani u utorak bilo pozitivno na koronavirus.

“Svaki igrač koji je pozitivan ostaje u samoizolaciji dok ne zadovolji javne zdravstvene protokole za prekid izolacije i dok mu liječnik ne kaže da je zdrav”, stoji u priopćenju u kojem nije otkriven identitet zaraženih igrača.

Sezona je prekinuta 11. marta nakon što je otkriveno da je centar Utah Jazza Rudy Gobert pozitivan na covid-19.