Ostali sportovi

Igrat će se bez gledatelja

Dogovoreno je, NBA se vraća 30. jula

26/06/2020

Sezona je prekinuta 11. marta nakon što je otkriveno da je centar Utah Jazza Rudy Gobert pozitivan na covid-19

Vodstvo NBA lige i udruženje igrača (NBPA) postigli su dogovor koji će omogućiti nastavak sezone od 30. jula u kampusu Disney World u blizini Orlanda na Floridi.

Mnogi od detalja već su poznati, poput toga kakvi će biti zdravstveni i sigurnosni protokoli za 22 ekipe koje će učestvovati. Poznato je i kako će se sve utakmice igrati bez gledatelja u tri različite dvorane.

U tom kompleksu bi individualni treninzi trebali početi već 1. jula, a cijele ekipe bi stizale na Floridu 7. jula jer je predviđeno da trening kampovi počnu 9. jula i traju do 29. jula.

Liga je objavila kako će uskoro objaviti raspored 88 utakmica, kao i raspored nacionalnog emitiranja za taj dio sezone.

“Radili smo zajedno sa NBPA kako bi napravili plan povratka koji daje prioritet zdravlju i sigurnosti, koji čuva pravičnost takmičenja  i pruža platformu za rješavanja problema socijalne pravde”, rekao je povjerenik NBA lige Adam Silver.

Liga i igrači su se složili da medijski prostor tokom povratka takmičenja iskoriste za pomoć u poduzimanju koraka u borbi protiv sistemskog rasizma.

Mnogi igrači, njih oko 80, izrazili su zabrinutost da će povratak takmičenja baciti u drugi plan proteste nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda koji je ubijen tokom policijske brutalnosti u Minneapolisu.

Ranije danas objavljeno je kako je 16 od 302 igrača, odnosno njih 5,3 posto, koji su testirani u utorak bilo pozitivno na koronavirus.

“Svaki igrač koji je pozitivan ostaje u samoizolaciji dok ne zadovolji javne zdravstvene protokole za prekid izolacije i dok mu liječnik ne kaže da je zdrav”, stoji u priopćenju u kojem nije otkriven identitet zaraženih igrača.

Sezona je prekinuta 11. marta nakon što je otkriveno da je centar Utah Jazza Rudy Gobert pozitivan na covid-19.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.