Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Doping skandal: IAAF krije ko se sve drogirao u Helsinkiju i Osaki

AVRUPA KUPASI 10.000 METRE KOSUSU

Međunarodna atletska federacija (IAAF) u utorak je otkrila da su ponovnim testiranjem pronađena 32 pozitivna uzorka od 28 takmičara sa SP-a 2005. u Helsinkiju i 2007. u Osaki, a u petak je otkriveno da je među dopingovanima turska dugoprugašica Elvan Abeylegesse, srebrna na Svjetskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama.

[pull_quote_right]Dokaže li se da je uzimala nedopuštena sredstva, Turkinja  će ostati bez srebrne medalje sa SP-a 2007. u Osaki[/pull_quote_right]

Ona je na SP-u 2007. u Osaki osvojila srebro u utrci na 10.000 metara, a ponovnim testiranjem u njenom je uzorku pronađena prekomjerna količina steroida stanozolola.

Turkinja tvrdi da nije koristila zabranjena sredstva, a turski mediji objavili su vijest da je ona sama zatražila ponovno testiranje njenih uzoraka s OI u Pekingu 2008., gdje je osvojila srebrna odličja na 5.000 i 10.000 metara, kako bi očistila svoje ime i odbacila optužbe o korištenju nedopuštenih sredstava.

Iz IAAF-a još uvijek nisu u mogućnosti imenovati atletičarke i atletičare čiji su uzorci na ponovnom testiranju bili pozitivni, ali su istakli da se u većini slučajeva radi o penzionisanim ili već kažnjavanim takmičarima, te da ih je tek nekolicina još uvijek aktivna.

Dokaže li se da je uzimala nedopuštena sredstva, Elvan Abeylegesse će ostati bez srebrne medalje sa SP-a 2007. u Osaki, a time će u krug osvajačica medalja ući Britanka Jo Pavey koja je u utrci završila na četvrtom mjestu.