Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uprkos porazu

Dovoljno mu je poluvrijeme: Dončić nevjerovatnim partijama ispisuje historiju NBA lige

doncic

Na polovini utakmice imao je 22 koša te po šest skokova i asistencija. Tako je održao impresivni prosjek 22/5/5 na poluvremenima od početka sezone

Samo Luka Dončić može izgubiti utakmicu, trice gađati 2/13 te usprkos tome ostvariti višestruko historijsku i rekordnu partiju za NBA anale. Upravo to se dogodilo u porazu Dallasa od New Orleansa 113:111. Pelicansi su svladali Mavse impresivnom timskom igrom.

Nedostajali su im Zion Williamson, E.J. Liddell, Herbert Jones, Kira Lewis Jr. i Brandon Ingram, a trojica od njih su starteri. Usprkos tome, pobijedili su jer je čak osam od devet onih koji su igrali ubacilo dvoznamenkasti broj koševa.

Kod Dallasa pak dvoznamenkasti su bili samo Dinwiddie (24), Wood (23) i Dončić. On je bio najbolji strijelac utakmice s 37 koševa, skakač (11) i drugi najbolji asistent (7), a dodao je dvije ukradene lopte i jednu blokadu. Iz igre je gađao 16/30, dok je za tricu imao spomenuti očajni skor.

U tome je dio razloga zašto je Dallas na 1:6 od početka prošlog play-offa u utakmicama na kojima Dončić zabije 35+ koševa, ali niko mu ne može osporiti da je odigrao još jedan u nizu veličanstvenih mečeva. Štaviše i poluvremena. Na polovini utakmice imao je 22 koša te po šest skokova i asistencija. Tako je održao impresivni prosjek 22/5/5 na poluvremenima od početka sezone. Nevjerojatan je podatak da tako do pola utakmica ima u prosjeku više koševa nego navedene NBA zvijezde u cijelim utakmicama:

Do kraja utakmice Dončić je ostvario još dva poduhvata za historiju kluba i lige. Najefikasnijom utakmicom ove jeseni postao je prvi igrač Dallasa koji je otvorio sezonu s tri 30+ utakmice.

Ujedno je postao tek drugi igrač u historiji NBA koji je u prve tri utakmice ostvario 100+ poena, 25+ skokova i 20+ asistencija. Jedini osim njega koji je to uspio je Russell Westbrook na početku 2016/17.