Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

treći najskuplji svih vremena

Dres LeBrona Jamesa prodat na aukciji za 3,68 miliona dolara

lebron james ss yt

James je došao do 38.210 koševa i procjenjuje se da će u sljedeće dvije sedmice prestići dosadašnjeg rekordera Kareema Abdul-Jabbara koji je završio karijeru s 38.387 poena

Dres LeBrona Jamesa u kojem je s Miamijem osvojio naslov NBA prvaka pobijedivši San Antonio Spurse s 95:88 u odlučujućoj, sedmoj utakmici finala 2013. prodan je na aukciji za 3,68 miliona dolara, što je oko 3,4 miliona eura.

Postignutom cijenom je ovaj dres, u kojem je James postigao 37 koševa uz 12 skokova i četiri asistencije, postao treća najskuplja majica nošena u nekoj utakmici, koja je prodana u aukcijskoj kući Sotheby's.

Veću cijenu je postigao dres Michaela Jordana iz NBA finala 1998. (10.91 milion USD), kao i majica u kojoj je Diego Maradona postigao dva istorijska gola, od kojih jedan rukom, protiv Engleske u polufinalu Svjetskog prvenstva 1986. u Meksiku (9.28 miliona USD).

Prethodno najskuplji dres koji je LeBron James nosio na nekoj od utakmica je bila majica u kojoj je nastupio na All-Star utakmici 2020., a prodana je za 630.000 USD.

Stručnjak iz aukcijske kuće Sotheby's Brahm Wachter smatra da je takav skok u postignutoj cijeni rezultat trenutka u kojem se nalazi karijera LeBrona Jamesa, jer je ponajbolji košarkaš svijeta blizu toga da postane igrač s najviše postignutih koševa u istoriji NBA lige.

James je došao do 38.210 koševa i procjenjuje se da će u sljedeće dvije sedmice prestići dosadašnjeg rekordera Kareema Abdul-Jabbara koji je završio karijeru s 38.387 poena.