Dule Vujošević: Zbog BiH sam otkazao transplantaciju bubrega

dusko vujosevic

Pred put u Bosnu na kvalifikacione reprezentativne akcije, ekipa “Blicsporta” posjetila je Duška Vujoševića, selektora košarkaške reprezentacije BiH u njegovom domu na Vračaru.

U intervjuu koji je dao za Blicsport, Dule se dotakao i reprezentacije BiH, odnosno nevolja koje su ga zatekle, a osvrnuo se i na nedavno priznanje koje je dobio u Sarajevu.

– Prije mjesec dana sam proglašen počasnim građaninom Sarajeva i nisam očekivao da ću mjesec dana kasnije imati osjećanje žalosti zato što se oni koji su počastvovani pozivom u reprezentaciju, ne odazivaju, kazao je Vujošević, a potom pojasnio:

– Neki nisu spremni da se žrtvuju. Ja sam imao opciju za transplantacijom bubrega u ovom periodu, ali sam izabrao košarku. Živojin Mišić u svojim memoarima kaže da ko nije čuvao ovce u mladosti ne zna šta je muka, a ja kažem, ko nije vodio selekciju BiH ne zna šta je muka. Imam dosta otkaza i nisam u boljoj situaciji nego lani u ovom sizifovom poslu. Mislio sam da sam napravio osnov, ali Musa ima obaveza na draftu, gdje će vjerujem biti u prvom krugu, Penava je povrijeđen, Nurkić je korektno došao u Beograd da direktno pričamo jer sada ne može, ali će igrati u prozorima kada obezbjedi ugovor i osiguranje. Lončar je na kampu, Stipanović i Milošević su povrijeđeni, Kikanović 24. juna završava prvenstvo Francuske.

Bez obzira na sve nedaće, Dule je poručio:

– Ima tu dosta i do FIBA, ali neću odustati, trudiću se, mada teško ćemo u ovom sastavu ostvariti san, pobijediti Francusku – kazao je Vujošević za Blicsport.