Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vogošća

Džudo memorijal “Vinko Šamarlić” okupio više od 300 mladih iz regiona

dzudo AA (1)

Organizatori turnira iz Džudo kluba Željezničar izuzetno su ponosni na činjenicu da na turnir svake godine dođe veliki broj mladih iz cijele regije, što pokazuje da sportski duh i dalje živi na ovim prostorima

Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić“, jubilarni 30. po redu, danas se održava u sportskoj dvorani “Amel Bečković“ u Vogošći, kod Sarajeva. Takmičenje, koje se održava u čast velikog sportiste i heroja odbrane Sarajeva, i ove godine okupilo je mlade uzrasta od šest do 18 godina iz cijelog regiona, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njih više od 300 boriće se za odličja, ali i prisjetiti se nekadašnjeg sjajnog džudiste, koji je poginuo 8. juna 1992. godine.

Organizatori turnira iz Džudo kluba Željezničar izuzetno su ponosni na činjenicu da na turnir svake godine dođe veliki broj mladih iz cijele regije, što pokazuje da sportski duh i dalje živi na ovim prostorima.

Turnir se nakon prošle godine kada je zbog pandemije koronavirusa održan u septembru, vratio u svoj tradicionalni termin početkom proljeća. Bez obzira na mnoge probleme s kojima su se susreli, organizatori su zadovoljni činjenicom da su ponovo uspjeli okupiti mladost iz regiona.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo uprkos mnogim organizacionim nedaćama i ove godine na jednom mjestu okupiti mlade iz cijele BiH, ali i komšiluka. Druženjem mladih ljudi iz cijele regije širimo sportsko jedinstvo na ovim prostorima. Obilježavamo jubilej 30 godina turnira i učinili smo sve da bude dostojan imena velikog čovjeka po kojem se zove i u čiju čast se održava“, kazao je Senad Mehićević, predsjednik JK Željezničar.

Turnir je otvoren svečanim defileom učesnika, a trajaće do večernjih sati. Na 30. memorijal u čast Šamarlića došli su klubovi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. U Sarajevo je došao da bi pohađao Srednju policijsku školu. Od 1985. godine bio je član Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH. Poginuo je 8. juna 1992. godine braneći Sarajevo u naselju Hrasno Brdo. Imao je ispunjenu olimpijsku normu i trebao je predstavljati BiH na Olimpijskim igrama u Barceloni. Posthumno je odlikovan “Zlatnom policijskom zvijezdom”, “Medaljom za hrabrost” i “Ordenom zlatnog grba s mačevima”