Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džumhur briljira na Australian Openu: Počišćen je Millman, je li sljedeći Nadal?

dzumhur14

Damir Džumhur je sa ukupnih 3:1 (7:5, 3:6, 6:4, 6:1) u setovima savladao Australijanca John Millman u drugom kolu Australian Opena.

U meču koji je trajao je dva sata i 41 minut, naš najbolji teniser je poklekao samo u drugom setu kojeg je izgubio 6:3.

Ostatak meča je potpuno kontrolisao, a u odlučujućem je sa 6:1 počistio domaćeg tenisera.

Džumhur će u 3. kolu igrati će protiv prvog tenisera svijeta Rafaela Nadala.

Španac je u 2. kolu eliminirao Argentinca Leonarda Mayera sa 6:4, 6:3, 7:6 (4).

Prvi i 28. nosilac na prvom Grand Slam turniru sezone do sada su odigrali jedan meč i to prije dvije godine na Mastersu u Miamiju. Naš teniser tada je slavio nakon što mu je Nadal predao meč u trećem setu kod rezultata 2:6, 6:4, 3:0 za Džumhura.

Tridesetjednogodišnji Španac u karijeri je osvojio petnaest Grand Slam naslova, 73 ATP turnira od kojih 30 na turnirima iz Masters serije 1000, vlasnik je zlatne olimpijske medalje, a sa španskom Davis Cup reprezentacijom osvojio je četiri naslova. Na Australian Openu ima jednu titulu, koju je osvojio 2009. godine. U karijeri je zaradio 94.5 miliona dolara.

Zbog svojih uspjeha na zemljanim terenima prozvan je “kraljem zemlje” te ga mnogi teniski stručnjaci smatraju najboljim teniserom na šljaci svih vremena.

Pet godina mlađi Džumhur prošle godine osvojio je dvije ATP titule, u Moskvi i Sankt Petersburgu, a prošlu sezonu okonačao je na rekordnom 30. mjestu, na kojem se i trenutno nalazi.