Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džumhur: Do kraja sezone želim ući među 60 najboljih tenisera svijeta

dzumhur-ambasador

Najbolje rangirani bh. teniser Damir Džumhur istakao je da je jako zadovoljan ovom sezonom koja se bliži kraju, te da je ostvario skoro sve svoje zacrtane ciljeve. U finišu sezone želi ostvariti dobre rezultate kako bi ušao među najboljih 60 tenisera svijeta, što je njegov konačan cilj za sezonu koja je još u toku, javlja Anadolu Agency (AA)

Džumhur trenutno zauzima 74. poziciju na ATP listi, a do kraja sezone ima da brani svega 80 bodova, što je, po njemu, šansa da svoj zacrtani cilj i ispuni.

“Ostalo mi je još pet-šest turnira. Mnogo stvari koje sam želio ostvariti u ovoj sezoni sam uspio odraditi na najbolji način. Konstantno napredujem i svi u mom timu to vide. Posljednjih nekoliko sedmica čeka me težak raspored, uz mnogo putovanja. Na US Openu nisam uvezao dva dobra meča zbog umora. Bliži se kraj sezone i osjetim da sam fizički slabiji nego na startu. Sada imam malu pauzu kako bi se oporavio i u finišu sezone ostvario još nekoliko dobrih rezultata kako bi ušao među najboljih 60 u svijetu, što je moj cilj“, kaže Džumhur.

Ono što ga posebno raduje jeste činjenica da je nedavno s Davis cup reprezentacijom BiH ostvario plasman u Prvu grupu Euroafričke zone ubjedljivom pobjedom u Litvaniji rezultatom 5:0.

“Nakon sedam godina smo napokon prošli u tu prvu grupu. Nekoliko puta smo imali šansu, ali smo na zadnjoj stepenici zapinjali. Sada nam se poklopilo, jer je Litvaniji nedostajao najbolji igrač, a mi smo bili u odličnoj formi. Cilj je da ostanemo u Prvoj grupi, igraćemo sa Poljskom kući u prvom kolu. Protiv Poljaka imamo šanse, u tom sam uvjeren. To je i prilika za teniski spektakl. Ako i izgubimo imaćemo drugu šansu za opstanak. Želimo doći do play-offa za viši rang, što nije nemoguće, jer ako prođemo idemo na Holandiju“, priča Džumhur.

Osvrnuo se i na svoj nastup na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, gdje je eliminisan u prvom kolu.

“Rio je mogao biti bolji, ali je bilo mnogo stvari koje su uticale na to da taj dan nisam bio spreman kako sam očekivao. Olimpijada za tenisere dolazi u nezgodnom periodu sezone, jer je tada vrijeme za odmor i mini pripreme za nastavak iskušenja. To se osjetilo na mome tijelu. Prvi dan sam se razbolio u Riju, kasnije sam to vukao 20 dana. Imao sam i pritisak, jer sam želio pobjedu na Olimpijskim igrama. No, otići i biti dio svega toga je velika stvar za mene. Nadam se da ću u Tokiju 2020. godine, što je moj cilj, imati puno bolji nastup”, zaključio je najbolji bh. teniser.

Do kraja sezone nakon kratkog boravka u Sarajevu, Džumhur će obaviti sedam dana priprema prije nastupa na dva Challenger turnira u Maroku. Poslije toga ga čeka ATP turnir iz serije 250 u Moskvi, a onda i iz serije 500 u Beču. Zadnji nastup Džumhur bi trebao imati na Masters turniru u Parizu. Ukoliko bude potrebe, odigraće još jedan Challenger nakon Pariza.

Ambasador Muzeja ratnog djetinjstva

Džumhur je odlučio postati ambasador i na taj način pomoći Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu, koji će se otvoriti u decembru. Na ovaj način Muzej ratnog djetinjstva i Džumhur žele promovisati partnerstvo između vrhunskog sporta i kulture.

Jasminko Halilović, direktor Muzeja ratnog djetinjstva i Džumhur zajedno su uputili poruku:

“Mir nema alternativu. Naša budućnost su muzeji i sport. Želimo da djeca odrastaju u muzejima i na teniskim terenima.”