Najbolji bh. teniser

Džumhur: Sve činim kako bih se vratio što je bolje moguće

DZUMHUR (1)

Prvi reket BiH podsjetio je na povrede koje su ga ‘pratile’ u posljednje vrijeme, zaključno s težom povredom ramena u igri parova na Roland Garrosu, koja je došla u najgore moguće vrijeme za njeg

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur, nakon teške povrede ramena zadobijene na Roland Garrosu, trebao bi se uskoro vratiti na teren, i, prema predviđanjima, mogao bi nastupiti na predstojećim turnirima u Antalyi i Wimbledonu.

– Nadam se da će Antalya biti prvi turnir na kojem bi mogao da nastupim – najavio je Džumhur danas na pres-konferenciji u Sarajevu, navodeći da već u nedjelju, 16. juna, ide u Halle (SR Njemačka) na turnir iz ‘serije 500’, kako bi se konsulirao s liječnicima iz ATP-a u pogledu opravka od povrede i ocjene njegove spremnosti da zaigra.

Podsjetio je kako već sedam dana trenira, štedeći lijevu ruku.

– Želim da se konsultujem s doktorima iz ATP-a, da vidim šta oni predlažu i da li će da me, čak, puste da igram turnir u Halleu, ali, ako ne, definitivno je plan da igram u Antalyi i Wimbledonu i da barem ta dva turnira na travi odigram i da vidimo šta će da se desi – kazao je Džumhur.

Prvi reket BiH podsjetio je na povrede koje su ga ‘pratile’ u posljednje vrijeme, zaključno s težom povredom ramena u igri parova na Roland Garrosu, koja je došla u najgore moguće vrijeme za njega – dolazak ‘sezone trave’, koju je željno iščekivao, kako bi odigrao na sva četiri turnira.

– Nadam se da ću za turnire u Antalyi i Wimbledonu biti spreman. Prve prognoze su bile da sigurno propuštam Wimbledon, možda čak i duže. Oporavak je trebao da traje od četiri do pet sedmica, ali ljekarski tim je dao sve od sebe da me što prije oporave. I sami su iznenađeni brzinom kojom ide oporavak, i ja sam, iskreno, veoma zadovoljan, tako da bi već nakon tri sedmice mogao da budem potpuno spreman da igram – pojasnio je Džumhur u osvrtu na aktuelna dešavanja.

Na upit u vezi s očekivanjima i prognozama do kraja godine, kazao je kako slijedi teži period za njega, te da neće biti lako sačuvati poziciju na ATP-rang listi.

Dodao je da sve čini kako bi se vratio što je bolje moguće i da je spreman na nove izazove, te da želi da se vrati među prvih 30 igrača u svijetu.

Precizirao je kako će do kraja sezone pokušati ‘ubaciti’ neki challenger, te u zavisnosti od rankinga, nastaviti s turnirima iz serije 250 i 500, najprije u Evropi, a nakon toga i u Sjedinjenim Američkim Državama , sve do US Opena.

Otac najboljeg bh. tenisera Nerfid Džumhur saopćio je da je, u međuvremenu, sklopljen novi ugovor s dugogodišnjim partnerom BH Telecom-om za 2019. godinu, koji pruža podršku Damiru već sedam godina, odnosno od početka njegove profesioanlne karijere.

Na upit u vezi s prirodom zadobijene povrede, Damirov otac i njegov prvi trener Feni je kazao kako se radi o veoma rijetkoj povredi ramena – napuknuću kosti i dva ligamenta, ali da oporavak teče dobro.

Naveo je kako su odgovarajuća terapija, tzv ‘plazma’ i svakodnevne vježbe ubrzali Damirov oporavak.

Inače, Damir Džumhur je nakon Roland Garrosa zabilježio pad na ATP rang-listi, te sada najbolji bh. teniser zauzima 67. poziciju (ranije bio na 53.).