Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najbolji bh. teniser

Džumhur: U kontaktu sam sa ostalim igračima, možda se cijela sezona odgodi

dzumhur (1)

Nastavak sezone, odnosno nastup na turnirima planirani su za 8. jun, ali Džumhur smatra da je malo vjerovatno da će biti tako.

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur u pauzi sezone, koju je Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) prekinuulo prije 15-ak dana zbog pandemije koronavirusa, trenutno se nalazi u Beogradu.

S lošim vremenom posljednjih nekoliko dana nije trenirao.

– Vježbam u kući, pokušavam da radim improvizovanu teretanu i održavam ‘fiziku’ koliko god je moguće. Do prije nekoliko dana, kad je bilo ljepše vrijeme, trčao sam vani. Kad se popravi vrijeme vjerovatno ću izaći na teniski teren. Dobra stvar je što u Beogradu ima dosta privatnih terena na kojim može da se trenira, tako da pokušavam u svakoj prilici kada mogu da treniram. To nisu treninzi klasičnih priprema, ali je to ipak neko održavanje. Pred nama je zaista dug period bez turnira tako da će biti vremena za prave bazične pripreme, koje će se napraviti za početak sezone – kazao je Džumhur u razgovoru za Fenu.

Nastavak sezone, odnosno nastup na turnirima planirani su za 8. jun, ali Džumhur smatra da je malo vjerovatno da će biti tako.

– U razgovoru s ostalim igrčima čisto sumnjamo da će sve to da krene početkom juna. Kako stvari idu vjerovatno će se to prolongirati. Možda se i cijela sezona odgodi, jer neku svrhu počinjanja sezone npr. u augustu ne vidimo. Naravno, pratićemo situaciju, prema tome ću i da treniram, ali da se mora trenirati, mora se. Ja sam neko ko ne može dugo da bude u nekoj pauzi, da ništa ne radim. I ovako, tokom dana imam previše vremena, zbog svega što se dešava na neki način moram pametno da iskoristim to vrijeme – kazao je Džumhur.

Zbog pandemije koronavirusa u Srbiji, kao i u BiH i nekim zemljama regiona, uveden je policijski sat.

– Više – manje pratim situaciju u BiH, znam šta se dešava. Ovdje je policijski sat nešto ranije, od 17.00 sati. Mislim da to nešto previše ne mijenja situaciju. Ako nešto imam to da obavim to završim u toku dana, tako da ostatak provodim kući. Želim da budem odgovoran građanin, isto kao što bih bio i u BiH. Slušam organe vlasi koji kažu da izlazimo što manje, samo u nužnim situacijama i kada je potrebno. Mislim da je to pravi i jedini način da se ovo što prije zaustavi i završi – rekao je Džumhur.

Građanima Bosne i Hercegovine poručio je da budu odgovorni.

– To je jedino što treba da se kaže, odgovornost svakog pojedinca će dovesti do toga da sve ovo brže prođe. Svaki pojedinac mora biti odgovoran prema sebi, prema drugima i onima koje najviše voli. Krenimo svi od sebe pa dalje, moramo poštovati ono što su rekle vlasti. Ljudi ostanimo kod kuće, svi možemo da se strpimo, koliko god je to potrebno, da se ovo što prije završi. Ovo je zaista težak period za sve nas – zaključio je Džumhur.

Na svjetskoj ATP listi 27-godišnji Sarajlija trenutno je rangiran na 107. poziji, a najbolji ranking u karijeri zabilježio je sredinom 2018. godina kada je bio 23. igrač svijeta. U karijeri je osvojio tri ATP turnira – 2017. u Moskvi i St. Petersburgu, te 2018. u Antalyji.