talenat iz tuzle

Edin Mulalić niže pobjede u konkurenciji najvećih teniskih talenata na svijetu

Na Prvenstvu Beograda za juniore osvojio je prvo mjesto pobijedivši u finalu tri godine starijeg domaćeg tenisera

Petnestogodišnji teniser iz Tuzle Edin Mulalić zabilježio je veliki napredak nakon dvomjesečnog boravka na Teniskoj akademiji Tipsarević u Beogradu, u kojoj treniraju najveći talenti iz svih dijelova svijeta.

Na Prvenstvu Beograda za juniore osvojio je prvo mjesto pobijedivši u finalu tri godine starijeg domaćeg tenisera.

Mulalić trenutno uspješno nastupa i na Otvorenom prvenstvu Beograda za seniore. U prvom meču velika nada bh. tenisa pobijedio je petog nositelja Južnoafrikanca George Gregorioua, a u nedjelju je nakon velike borbe savladao i prvog nositelja, tri godine starijeg Luku Petrovića iz Velike Britanije, inače, 136. igrača na ITF listi za juniore.

– Na prestižnu Tenisku akademiju sam došao nakon što je tenis u BiH potpuno zamro, jer nema takmičenja i turnira. U Teniskom klubu Sloboda nisam imao nikakve konkurencije niti trenera uz kojeg bi se razvijao, pa su me trenirali sestra i brat, koji su također igrali tenis – govori Mulalić za Fenu.

Na preporuku teniskih stručnjaka, koji su ocijenili da se radi o velikom talentu, Mulalić je stigao je Beograd gdje trenira već treći mjesec.

Navodi da su uslovi na Akademiji Tipsarević fantastični, da tri puta dnevno trenira, a da pored treninga online pohađa i Međunarodnu školu na engleskom jeziku.

– Škola mjesečno košta puno novca, ali nadam se da ću uskoro sam zarađivati. Za sada me finansira porodica i sponzori. Na meni je da radim i opravdam ono u što ulaže moj otac i ljudi koji nam pomažu – rekao je Mulalić.

Edinov trener Peđa Burmazović kazao je da je mladi Tuzlak dosta napredovao za kratko vrijeme te da je “veliki talenat i momak izuzetne fizičke konstitucije i snage”.

Pored titula u BiH u svim konkurencijama, Mulalić je član B-tima Evrope, te osvajač dva turnira u svojim kategorinjama, u Durovniku i Turskoj.