Ostali sportovi

EHF prijeti suspenzijom Rukometnog saveza BiH

03/08/2018

Lejla Hairlahović, bivša generalna sekretarka Rukometnog saveza BiH, preko društvenih mreža obavijestila je javnost da Evropska rukometna federacija (EHF) planira suspendovati bh. kuću rukometa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navodno, EHF je danas Olimpijskom komitetu BiH i Ministarstvu civilnih poslova uputio pismo u vezi sa situacijom u RS BiH u kojem ističe da će suspendovati RS BiH, što znači da će svi bh. klubovi i reprezentacije biti bez prava učešća u evropskim takmičenjima. Ova informacija je objavljena na Facebook profilu rukometne reprezentacije BiH.

Iz EHF-a, kako se kaže, žele da se nadležne institucije uključe i očituju se do 20. augusta. Između ostalog, u pismu se navodi da je EHF uvijek imao razumijevanja za rukomet u BiH zbog rukometnih entuzijasta i zbog kvaliteta na međunarodnoj sceni, ali da je uvijek u razmatranje uzimao i kompleksnu političku situaciju u BiH.

Naglašava se da EHF ima potpune informacije o stanju u RSBiH kada su u pitanju pravni, finansijski i organizacioni aspekti, a naglašavaju da je odlaskom generalne sekretarke koja je bila posljednja kontaktna tačka, odlučujući korak na odgovornim tijelima u BiH koja se moraju uključiti kako bi se izbjegla ozbiljna šteta prema rukometu u BiH i reputaciji RSBiH u svijetu sporta.

Ističe se da pod sadašnjim uvjetima, niti jedan tim iz BiH ne može učestvovati u EHF takmičenjima ove sezone, niti reprezentacija može učestvovati u kvalifikacijama za EURO 2020.

Stoga će Upravni odbor EHF morati suspendovati RS BiH na narednoj sjednici sredinom septembra što će imati posljedice za sve predstavnike na tehničkom i takmičarskom nivou, uključujući i individualce na funkcijama. EHF očekuje jasan stav do 20. augusta 2018. EHF će paralelno o ovom pismu upoznati i Međunarodnu rukometnu federaciju (IHF) u vezi sa situacijom, kao i sve one koji su bili imenovani kao odgovorna lica u prethodnom periodu.

Prošlog mjeseca na Skupštini RS BiH, kojoj nisu prisustvovali svi delegati, četiri člana Upravnog odbora podnijeli su ostavke, a četiri dala mandate na raspolaganje Skupštini. Nešto kasnije ostavku je podnijela i Hairlahović, a rad saveza je već duže od godinu dana blokiran zbog dugova i činjenice da nema svoj račun. RS BiH u ovom trenutku nema čak ni prostorije.

Na spomenutoj Skupštini delegati se se trebali odrediti o budućnosti saveza, ali je ona okončana neslavno.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.