Ostali sportovi

EHF: Rukometni savez BiH neće biti suspendiran

20/09/2018

Početkom avgusta Evropska rukometna federacija (EHF) zaprijetila je da, ukoliko se situacija u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine hitno ne riješi, EHF će suspendirati Savez, a klubovima i reprezentaciji će biti zabranjeno učešće u svim takmičenjima.

Tokom proteklog perioda krovna kuća bh. rukometa riješila je goruće probleme te je danas na sastanku čelnih ljudi EHF-a u Barceloni odlučeno da neće biti suspenzije našeg rukometnog saveza.

Potvrđujem da je rukomet u BiH bila tema rasprave na sastanku EHF-ovog Izvršnog komiteta, održanog danas u Barceloni. Izvršni komitet je primio ka znanju formiranje novog saveza u BiH te činjenicu da je ovo tijelo priznato od Nacionalnog olimpijskog komiteta, kao i da je u procesu registracije. Također je naglašeno da je ovo novo tijelo osiguralo registraciju za nove sezone, uključujući i kvalifikacije za EHF EURO 2020. te takmičenja Evropskog kupa – naveli su za N1 iz EHF-a.

Kako je navedeno, pitanje supenzije bh. saveza nije uzimano u obzir.

– EHF će svakako nastaviti pratiti situaciju u radu novog saveza – navode iz Evropske rukometne federacije (EHF).

Krajem avgusta održana je vanredna sjednica Skupštine Rukometnog saveza BiH na kojoj su prihvaćene ostavke starog rukovodstva, a imenovani su novi članovi Upravnog odbora, iz sva tri saveza, Republike Srpske, Federacije i Herceg-Bosne.

Odlukama Skupštine omogućeno je novom Upravnom odboru da formira dva nova udruženja, jedno za domaće takmičenje, drugo za reprezentaciju.

Ova udruženja trebala bi dobiti svoje porezne brojeve i žiroračine, jer postojeći porezni broj je na ranijem Savezu, čiji su računi opterećeni dugovanjima od tri miliona maraka.

Novi Rukometni savez registriran je 2017. godine i otada nije imao svoj račun. Osnivanjem dva udruženja pod okriljem Saveza trebala bi se omogućiti klubovima daljnja takmičenja, a reprezentaciji učešće na Evropskom prvenstvu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.