Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predrag Kon

Epidemiolog reagovao na Đokovićeve izjave: “Majstore, nemoj ti o vakcini”

sp-kon-djokovic

Đoković je izazvao burne reakcije nakon stava o vakcini protiv koronavirusa

Epidemiolog Predrag Kon, član stručnog tima Vlade Srbije u borbi protiv virusa korona, reagovao je na stav Novaka Đokovića, koji je izjavio da je protiv vankcionisanja.

“Kao jedan od najvernijih Đokovićevih navijača, volio bih da sam imao prilike da mu približim značaj i ogroman doprinos imunizacija za zdravlje stanovništva. Sada je kasno, stvorio je pogrešna uverenja i tu više nema pomoći. Majstore, želim ti sve najbolje. Pokušaj ubuduće da izbjegavaš direktne odgovore na pitanje u vezi sa vakcinacijom, jer imaš ogroman uticaj”, objavio je Kon na svom Facebook profilu.

Đoković je juče govorio o vakcinisanju protiv koronavirusa kao uslovu da se nastupa na teniskim turnirima.

“Lično nisam za vakcinaciju i ne bih volio da me neko primorava da dobijem vakcinu da bih mogao putovati. Ukoliko to bude pravilo i zakon, šta će onda biti? Treba da odlučim hoću li ili neću da se podvrgnem tome. Imam svoje razmišljanje, a da li će se promijeniti u nekom trenutku ne znam. Hipotetički, da se nastavi sezona u julu, augustu ili septembru, mada nisu velike šanse, koliko sam razumio, odmah nakon ukidanja strogog karantina će postojati zahtjev za obaveznu vakcinu koje još nema”, rekao je Đoković.

Nije mnogo prošlo, a njegove riječi stigle su i do najuticajnijih svjetskih medija. Britanski Daily mail, posebno se bavi Đokovićevim riječima, a u naslovu teksta napominju da Đoković rizikuje da može da izgubi 1. mjesto “zbog svojih kontroverznih uvjerenja”.

Daily mail navodi da je sve veći pritisak da igrači budu vakcinisani kada se tenis bude nastavio, pod uslovom da se vakcina uopšte i napravi do tada.

Takođe, ističu i riječi Amelie Mauresmo, bivše 1. teniserke svijeta. Ona je poručila da tenis ne smije da se nastavi sve dok igrači ne budu vakcinisani.

U skladu sa ovim najavama i Đokovićevim riječima, Britanci zaključuju da bi on, ukoliko odbije vakcinu, zbog svojih stavova mogao da ostane bez 1. mjesta na ATP listi kada se tenis bude vratio na program usljed pauze zbog korona virusa.