Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tokio

Epidemiološke mjere na Olimpijskim igrama počinju prije dolaska u Japan

Maske će biti obavezne, čak i na postolju za medalju, uz izuzetke za jelo, spavanje, trening i takmičenje

Olimpijske igre u Tokiju koje se otvaraju 23. jula bit će zbog koronavirusa poput nijednih drugih Igara, a organizatori su propisali epidemiološke mjere kako bi spriječili izbijanje zaraze među 11.000 sportista.

Najnoviji pravilnik za sportiste i sportske dužnosnike napisan je na 70 stranica, a propisane mjere započinju prije dolaska u Japan.

Sportisti se moraju testirati na virus dva puta u roku od 96 sati na putovanju i ponovno kad slete u Japan.

Testirat će se svakodnevno dok su u Japanu, a olimpijsko selo moraju napustiti u roku od 48 sati od završetka takmičenja, prenosi AFP.

Sportistima je zabranjeno korištenje javnog prijevoza.

Maske će biti obavezne, čak i na postolju za medalju, uz izuzetke za jelo, spavanje, trening i takmičenje.

Olimpijski dužnosnici kažu kako će 85 posto sportista i timova koji ostanu u selu biti vakcinisani. Vakcina nije uslov za boravak u Olimpijskom selu, ali se snažno potiče.

Pravila protiv koronavirusa bit će ista za one koji sudjeluju u Igrama, bez obzira na to jesu li vakcinisani ili ne.

Tokio 2020 organizirao je vakcinisanje, među ostalim, za 38.000 dužnosnika, volontera, lokalnih medija i osoblja aerodroma.

Sportisti će svakodnevno dobijati ​​antigenske testove, a ako dobij pozitivan test ili je nejasan rezultat testa, imat će PCR test.

Ako je itaj test pozitivan, napravit će im se novi PCR test, a treći pozitivan rezultat značit će da sportista ne može sudjelovati na takmičenju.

Morat će se izolirati ili biti hospitaliziran, bez šanse za ponovno pridruživanje takmičenju.

Bliski kontakti zaražene osobe odnose se na ljude koji su proveli 15 minuta ili više u krugu od jednog metra od zaražene osobe bez nošenja maske. To može uključivati ​​sustanara ili saputnika.

Oni koji se smatraju bliskim kontaktima suočit će se s čekanjem da čuju jesu li ocijenjeni sigurnim za daljnje sudjelovanje u Igrama.

Odluke će se donijeti “od slučaja do slučaja” i razmotriti postoji li vjerojatnost da će bliski kontakt širiti infekciju.

Ako se bliskim kontaktima dozvoli takmičenje, mogu se suočiti s dodatnim ograničenjima, uključujući premještanje u zasebnu sobu i obrok nasamo.