Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

European Rookie Cup: U Zetri šest hokejaških utakmica

EUROCUP 02

Bosna i Hercegovina je domaćin međunarodnog turnira European Rookie Cup koji će se ovog vikenda održati u Sarajevu. Ovo je ujedno i drugi dio testnog takmičenja u hokeju na ledu za predstojeći EYOF 2019.

U okviru Rookie Cupa, 24, 25. i 26. februara na ledenoj plohi olimpijske dvorane Zetra odigrat će se šest hokejaških utakmica koje će okupiti hokejaše starosti do 14 godina iz Austrije (EC Klagenfurt), Hrvatske (KHL Medveščak Zagreb), Mađarske (MAC Budapest) i Bosne i Hercegovine (HK Vukovi Sarajevo).

Hokejaški savez BiH ranije je najavio da se predstojeći European Rookie Cup, kao i već završeni Happy Hockey Days turniri održavaju kao testna takmičenja u okviru projekta Road to EYOF, kako bi se pokazalo da dvorana Zetra tehnički i organizacijski može biti dio infrastrukture za Olimpijske igre mladih koje će se 2019. održati u Sarajevu.

European Rookie Cup koji podržava Erasmus fond – Europske unije ne
podrazumijeva samo okupljanje mladih hokejaša radi utakmica i takmičenje, već ima i posebno smišljen program edukacije. Osim što će pokazati svoju formu i spremnost u međusobnim utakmicama, mlade hokejaše očekuju predavanja i radionice o antidopingu, fer igri, borbi protiv namještanja utakmica, diskriminacije i netolerancije.

“Projekt Rookie Cup ima jaku međunarodnu dimenziju i okuplja 14 različitih organizacija iz devet zemalja. Možemo s pravom reći da je Hokejaški savez BiH bio jedan od inicijatora ovog projekta, te da je većim dijelom učestvovao i u kreiranju njegovog sadržaja. Ovo je izvrsna prilika za HSBiH, da kao jedini Savez van prostora EU, aktivno i ravnopravno sarađuje s partnerskim organizacijama iz Europe, te time
u svakom segmentu, a ponajprije u sportskom, bude integriran u europske tokove i ima svoje zagarantirano mjesto u porodici europskih država. Nosioci projekta su austrijska EBEL Liga, te hokejaški Savezi Republike Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Italije”, pojasnio je Damir Dervišefendić, direktor European Rookie Cupa za BiH.

European Rookie Cup prepoznala je krovna svjetska hokejaška federacija IIHF i ocijenila kao inovativan primjer kako savezi i partneri na novi način mogu razgovarati i međusobno sarađivati, te se zajednički boriti protiv najvećih problema hokejaškog sporta.