Ostali sportovi

Felix Sturm se sprema za sudbonosni meč

08/02/2016

Njemački bokser bosanskohercegovačkog porijekla Felix Sturm, odnosno Adnan Ćatić 20. februara u Oberhausenu želi peti put postati svjetski prvak u boksu, što do sada nije pošlo za rukom ni jednom njemačkom bokseru.

“Ono što jedino dolazi u obzir je pobjeda. Prošlu borbu protiv Čudinova sam dobro analizirao”, kaže Ćatić dok mu trener Magomed Šaburov oblači bokserske rukavice.

U Ćatićevoj trening-dvorani (Gym) u Kölnu, u kojem se ovih dana priprema za meč protiv Rusa Fedora Čudinova, sve je u znaku predstojeće borbe. Lekcija iz prošle borbe, kako kaže Ćatić, je naučena. Naime, Čudinov je 9. maja 2015. godine savladao Ćatića koji je nakon meča nezvanično “rukavice bio okačio o klin”.

“Dan poslije poraza sam bio potpuno skrhan. Iskreno da kažem, te sedmice sam u potpunosti bio završio sa boksom i bokserskom karijerom. Ali, nezvanično. Međutim, na nagovor trenera, familije i cijelog tima, prvo sam se dobro odmorio i isključio iz svijeta boksa. A nakon izvjesnog vremena se u meni ponovo rodila motivacija, nakon čega sam sebi rekao: Adnane nećeš prestati. Znao sam da se u meni krije još mnogo toga i zbog toga sam se odlučio za ovu borbu”, kaže Ćatić.

Ćatić zna da meč u Oberhausenu neće biti nimalo lak. Njegov protivnik iz Rusije je prošli put pokazao da je dobar bokser. Tada je Čudinov tehnički bio bolji. Bio je ofanzivniji i dosta aktivniji. Za Felixa Sturma je ovo možda najvaćnija borba u njegovoj dugogodišnjoj karijeri.

“Skoro pred svaki moj dosadašnji meč se govorilo da je najvažniji. Tako je bilo još pred meč sa De la Hoyom”, kroz blagi osmjeh govori Ćatić i dodaje:

“Više mi nije 27 godina i pred sobom nemam još deset godina da postanem svjetski prvak. U ovom sportu sam već 25 godina. Jasno je da će doći vrijeme kada ću se prestati baviti boksom, čak i ako bi ponovo postao svjetski prvak. Možda ću nakon narednog meča reći: Sada je dosta“.

Ćatić ipak još ne želi donositi bilo kakve odluke. Kaže da će sve opcije biti otvorene i da će konačnu odluku donijeti spontano.

adnan catic trener

Felix Sturm sa trenerom Magomedom Schaburowim

Ćatić se ovaj put za borbu priprema malo drugačije. Četiri sedmice je proveo u Kitzbühlu u Austriji gdje mu je, kako kaže, bilo izuzetno dobro. U brdima se mogao putpuno “isključiti” i odmoriti od uobičajene gradske vreve. Pripreme u Kitzbühelu su pojedini protumačili i kao navodnu najavu Ćatićevog preseljenja u Austriju. Ćatić takve navode niti potvrđuje niti demantuje.

“Sva koncentracija je trenutno usmjerena na predstojeći meč. Veoma sam motiviran i rezultati treninga su veoma dobri. Međutim, moram priznati da su i prošli put bili dobri. Dobar trening i dobri rezultati treninga ne znače automatski i dobru borbu”, priznaje Ćatić za DW.

Ovaj put se odlučio da pred meč ne otkriva koju će taktiku primijeniti. Medijima i publici poručuje da budu strpljivi i da će rezultate vidjeti u ringu kada će “pesnicama i pokretima pokazati ono što tokom treninga i sparinga stalno uvježbava”.

Felix Sturm se ovaj put bori za WBA titulu prvaka svijeta u supersrednjoj kategoriji. Protivnik je neporaženi Rus Fedor Čudinov, koji je u dosadašnjih 14 profesionalnih borbi upisao svih 14 pobjeda. Ćatić je do sada imao 47 borbi. Od tog broja je 39 borbi završio kao pobjednik. U svojoj višegodišnjoj bokserskoj karijeri je zabilježio pet poraza.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.