Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

međukulturalni dijalog

Finalnim takmičenjima na Tjentištu završene BRIDGE sportske igre u prirodi

FOTO: Sportske igre mladih

Finalnim takmičenjima u Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu završene su BRIDGE sportske igre u prirodi koje su organizovane kao dio projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini

U sklopu projekta BRIDGE, koji potiče međukulturalni dijalog i interakciju među mladima iz različitih sredina oko prirode, nauke, turizma i zaštite okoliša, u saradnji sa Sportskim igrama mladih Bosne i Hercegovine, ove godine su prvi put održane BRIDGE sportske igre kroz aktivnosti planinarenja, izviđačke sekcije, biciklizma, igre između dvije vatre i trčanja. Okosnica BRIDGE projekta su turističke staze Via Dinarice unutar Bosne i Hercegovine, kako bi mladi zajedno iskusili prirodne, kulturne i rekreativne mogućnosti koje nudi ovaj poznati turistički brend.

Kao uvod u finalna takmičenja 750 mališana iz 29 gradova/općina imalo je priliku posjetiti i uživati u ljepotama Boračkog jezera, Nacionalnog parka Una, Sportsko-rekreativnog centra Ajdinovići, Eko kampa Ušće u Trebinju i Kupresa te se takmičiti za plasman na finale.

Nacionalni park Sutjeska je bio domaćin 150 najsretnijih i najspretnijih finalista koji su se takmičili u biciklizmu, igri između dvije vatre i utrci na 60m. Iako su rezultati bili u drugom planu na terenima je bilo uzbudljivo a medalje su otišle u Živinice, Sarajevo, Stolac, Čapljinu, Kalinovik, Cazin, Banoviće i Jajce.
Osim takmičenja finalisti su slobodno vrijeme iskoristili za obilazak Nacionalnog parka Sutjeska i spomen-kuće Bitke na Sutjesci. Mladima je ovo bila prva posjeta parku i nisu krili svoje oduševljenje.

“Super druženje, nikad ranije nisam bila u Nacionalnom parku Sutjeska, prelijepo iskustvo, upoznala sam dosta novih prijatelja, takmičila se i super zabavila”, rekla je Jovana Paunić iz Sokoca.
Učesnicima je ovo bila prilika da osim takmičenja u prirodi upoznaju nove prijatelje i druže se.

“Hvala organizaciji na prilici da budemo dio projekta. Bilo nam je zadovoljstvo da se takmičimo, zabavljamo, družimo te se radujemo budućim druženjima” rekla je Mirjana Palameta iz Stoca.
BRIDGE sportske igre u prirodi su bile neobično putovanje kroz igru i druženje na najljepšim lokacijama turističkih staza Via Dinarice.

“Presretan sam što sam imao priliku učestvovati u ovom projektu. Iskustvo je bilo izvanredno, a rad i putovanja su bili inspirativni. Hvala organizatorima na pruženoj prilici i podršci nadamo se da ćemo imati priliku družiti se ponovo” rekao je Haris Ružnić iz Cazina.

„Ambasada Italije u BiH s ponosom podržava uspjeh BRIDGE Sportskih igara u prirodi. Ova inicijativa, podržana od Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS), okupila je i ujedinila mlade talente iz različitih sredina iz cijele Bosne i Hercegovine u slavljenju sporta, prirode i prijateljstva. Čestitke svim učesnicima i učesnicama na njihovim izvanrednim postignućima i predanosti promicanju očuvanja prirode i zdravog načina života, ali i jedinstva i inkluzivnosti kroz sport”, poručio je NJ.E. Marco Di Ruzza, ambasador Republike Italije u BiH.

BRIDGE sportske igre u prirodi organizovale su se u sklopu projekta „Izgradnja odnosa za međukulturalni dijalog u Bosni i Hercegovini“ (BRIDGE), koji uz finansijsku podršku Italijanske agencije za razvojnu saradnju – AICS i Ambasade Republike Italije u BiH, te u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, sufinansira i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine.