Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki korak

FIS Evropa kup: Skijanje se vratilo na Bjelašnicu

l_a0f7cbdc52a00727d4beb37651e0fb18

Drugo po jačini takmičenje, nakon Svjetskog kupa u alpskom skijanju, privuklo je veliki broj zaljubljenika ovog sporta na olimpijsku ljepoticu, ponajviše zahvaljujući nastupu Elvedine Muzaferije, naše reprezentativke i najbolje skijašice

Utrka FIS Evropa kupa, u disciplini Super G za žene, održana je danas na Bjelašnici, čime je napravljen prvi korak ka vraćanju olimpijskog duha u Sarajevo.

Drugo po jačini takmičenje, nakon Svjetskog kupa u alpskom skijanju, privuklo je veliki broj zaljubljenika ovog sporta na olimpijsku ljepoticu, ponajviše zahvaljujući nastupu Elvedine Muzaferije, naše reprezentativke i najbolje skijašice.

Ovo nije bio njen dan, a i činjenica je da je na Bjelašnicu došla sa Svjetskog prvenstva iz Francuske, što je sve zajedno utjecalo na njen ukupni plasman, odnosno 40. poziciju i neosvajanje bodova na Bjelašnici.

– Očekivala sam mnogo više i žao mi je što nisam ostvarila rezultat koji sam očekivala. Imala sam jako teške dvije sedmice i nije mi bio plan da nastupim na Bjelašnici. Međutim, drago mi je da sam došla na domaću trku i predstavila se pred svojim navijačima – rekla je Muzaferija.

Prva tri mjesta osvojile su austrijske skijašice Michelle Niederwieser, Nadine Fest i Sandra Absmann, a medalje su uručili ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, vršiteljica dužnosti premijera KS Darja Softić Kadenić i ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH.

Ministar Delić je pohvalio vrijednu ekipu preduzeća ZOI'84 na čelu sa Jasminom Mehićem, bez kojih ne bi bilo moguće organizirati jedno ovakvo takmičenje.

– Ovo je njihov projekt, vizija, ideja i implementacija. Oni su najzaslužniji što možemo reći da je ovo prvi korak ka vraćanju olimpijskog duha, ne samo Sarajevu, već i cijeloj Bosni i Hercegovini. Mi to zaslužujemo, te se nadam da ćemo u budućnosti imati više ovakvih i sličnih takmičenja. Imali smo besprijekrono takmičenje i nakon 39 godina dočekali smo da Bjelašnica ponovo bude mjesto održavanja FIS utrka – rekao je Delić.

V.d. premijera Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić je čestitala organizatorima na uspješno organiziranom takmičenju, te svim skijašicama, posebno osvajačicama medalja.

– Nadamo se da je ovo prvi korak od mnogih koji nas čekaju u budućnosti kada je u pitanju vraćanje Bjelašnice sa mapu skijaških takmičenja – rekla je Softić Kadenić.

Prema riječima stručnjaka prisutnih danas i prethodnih dana na Bjelašnici, Bjelašnica je zadovoljila sve kriterije, staza je bila odlična, a cijeli tim na visini zadatka, što je dobra pretpostavka za organizaciju i drugih velikih takmičenja.

– Prije godinu dana započeli smo ovo putovanje da dovedemo Evropa kup takmičenje na Bjelašnicu i pokušamo na najbolji način vratiti olimpijski sjaj. Vjerujem da je danas bilo divno, iako žalimo što smo juče, zbog vremenskih neprilika, morali otkazati trke u kojima bi uživao mnogo veći broj ljudi. Hvala svima koji imaju strpljenja da Bjelašnica izraste u veliku sportsku i turističku destinaciju – rekao je direktor Mehić.

Na takmičenju na Bjelašnici učešće je uzelo 58 takmičarki iz najvećih svjetskih skijaških nacija poput Austrije, SAD-a, Kanade, Francuske, Italije, Njemačke, Švicarske i Norveške, saopćeno je iz KS.