Ostali sportovi

šest zemalja

Formira se Regionalna bokserska liga, počinje do kraja aprila

18/02/2021

Predsjednici bokserskih saveza šest zemalja okupit će se u petak u Beogradu, gdje će zvanično potpisati Deklaraciju o pokretanju Regionalne lige u boksu, uz prisustvo Umara Kremleva, predsjednika Svjetske bokserske federacije

Regionalna bokserska liga počet će do kraja aprila ove godine, a okupljat će bokserske klubove iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednici bokserskih saveza šest zemalja okupit će se u petak u Beogradu, gdje će zvanično potpisati Deklaraciju o pokretanju Regionalne lige u boksu. Ceremoniji svečanog potpisivanja prisustvovat će i predsjednik Svjetske bokserske federacije (AIBA) Umar Kremlev, saznaje AA.

U dokumentu koji će sutra biti potpisan ističe se kako je cilj unaprijediti regionalnu i međunarodnu saradnju kroz oblast sporta, koji ima značajnu ulogu u promociji kulture dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja.

U Budvi je u srijedu održan sastanak čelnih ljudi bokserskih saveza regiona sa predsjednikom AIBA-e Kremlevim, koji je također dao punu podršku ovom projektu.

Podrška Svjetske bokserske federacije

Predsjednik Bokserskog saveza BiH Enes Peštek u razgovoru za AA izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta, koji je, prema njegovim riječima, pokazatelj i dobre saradnje između saveza u regiji.

Peštek ističe kako za 30 godina djelovanja u ovom sportu nije upamtio da je prvi čovjek evropske ili svjetske bokserske federacije organizavao jedan ovakav sastanak sa predstavnicima zemalja regiona.

“Kremlev je dao punu podršku realizaciji ovog projekta. On će sutra prisustvovati i potpisivanju deklaracije”, ističe Peštek.

Povratak klubova sa dugom tradicijom

Pojašnjava kako liga ima za cilj povratak regionalnih klubova koji imaju dugu tradiciju, a koji su iznjedrili evropske, svjetske i olimpijske prvake, kao što su Željezničar, Sarajevo, Radnički, Partizan, Crvena zvezda, Pula, Dinamo iz Zagreba.

“Liga će sigurno biti nada za boksere iz BiH, ali i iz cijelog regiona. Ona će okupljati najkvalitetnije boksere, pružati im priliku da se dokažu. Istovremeno će to biti i jedna vrsta probne stanice za boksere na njihovom putu prema Evropi i svijetu”, naglašava Peštek.

Iako još uvijek nije potvrđen tačan datum, Peštek kaže kako su odlučili sve to ubrzati, te dodaje:

“Regionalna liga bi trebala početi do kraja aprila.”

AIBA je donirala i veoma značajnu količinu bokserske opreme svim savezima, a koja će zbog uslova pandemije biti naknadno isporučena.

Kroz formiranje Regionalne bokserske lige cilj je doprinijeti podizanju kvaliteta klupskog boksa i promocija boksa na regionalnom nivou, prije svega kroz lansiranje Grand Prix turnira, čiji će cilj biti i integrisanje postojećih turnira u sklopu jedinstvenog, zajedničkog brenda. Ono što je također značajno jeste da su obezbijeđeni i TV prenosi ovog takmičenja.

Kroz uspostavljanje Regionalne lige i turnira Grand Prix, kao njene završne godišnje komponente, cilj je doprinijeti jačanju pojedinačnih, ali i zajedničkih pozicija u okviru Međunarodne bokserske asocijacije, ističe se između ostalog u deklaraciji.

Podrška BiH za organizaciju Evropskog prvenstva za pionire

Peštek na kraju dodaje kako je na sastanku u Budvi BiH obećana podrška u vezi s aplikacijom za organizaciju Evropskog bokserskog prvenstva za pionire, koje bi trebalo biti održano u augustu ove godine.

“Mi ćemo se boriti da dobijemo organizaciju ovog prvenstva. Obećana nam je i podrška od regionalnih bokserskih saveza, posebno zbog činjenice što su predstavnici Hrvatske i Srbije u Upravnom odboru Evropske bokserske federacije. Oni su nam obećali dati podršku, isto tako i Crna Gora”, zaključio je Peštek.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.