Ostali sportovi

preminuo Mansour Ojjeh

Formula 1 izgubila još jednog člana svoje velike porodice

06/06/2021

Ojjeh bio najpoznatiji u F1 krugovima po desetljećima dugoj saradnji s McLarenom

Formula 1 izgubila je još jednog člana svoje velike porodice, preminuo je Mansour Ojjeh (68) koji je četiri desetljeća bio dio ekipe McLarena.

Prije dvije sedmice preminuo je kontraverzni bivši prvi čovjek FIA-e Max Mosley, a auto-moto sport uzdrmala je nova smrt. McLaren je u nedjelju ujutro izvijestio javnost da je uspješni poduzetnik Ojjeh, rođen u Švicarskoj, umro u Ženevi okružen svojom porodicom.

Ojjeh bio najpoznatiji u F1 krugovima po desetljećima dugoj saradnji s McLarenom, iako je njegov prvi ulazak u taj sport zapravo započeo s Williamsom 1979. Njegova firma ušla je u saradnju s Mclarenom 1981. Od tada je Ojjeh bio dioničar te ekipe, a jedno vrijeme i većinski vlasnik sve dok britansku ekipe nije preuzela bahrainska investicijska kompanija, no ovaj biznimsen je i dalje ostao unutra.

Za njegovo vrijeme Mclaren je došao do 10 od svojih 12 naslova prvaka u konkurenciji konstruktora, a poznati vozači koji su osvajali naslove bili su Alain Prost, Niki Lauda, Ayrton Senna, Mika Hakkinen i Lewis Hamilton.

Ojjeh je zadnjih desetak godina bio lošeg zdravlja, godine 2013. imao je dvostruku transplataciju pluća, ali se vratio da bi tek 2020. svoje mjesto u McLarenu prepustio sinu Sultanu.

“Mansour je bio div našeg sporta. Nedostajat će mi kao i cijeloj F1 zajednici”, rekao je predsjednik Formule 1 Stefano Domenicali.

“Smrt Mansoura Ojjeha shrvala je sve u McLarenu. Mansour je bio u srcu i duši naše ekipe gotovo 40 godina”, poručio je šef McLarena Zak Brown.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.