Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rukomet

Francuzi nakon drame i produžetaka osvojili evropsko zlato

Koeln: Finale Europskog prvenstva u rukometu između Francuske i Danske
FOTO: Pixsell
Finale Evropskog prvenstva u rukometu između Francuske i Danske

Francuska je u dramatičnom finalu nakon produžetaka pobijedila Dansku 33:31 i po četvrti put u svojoj historiji (2006., 2010. i 2014.) osvojila je naslov prvaka Evrope. Bila je to fantastična utakmica, pravi klasik svjetskog rukometa u kojem su se obje ekipe cijelo vrijeme izmjenjivale u vodstvu.

Danska je u regularnom dijelu kod 27:27 imala zadnji napad za pobjedu, ali nije uspjela pa se otišlo u dodatno vrijeme. U produžecima se stalno igralo gol za gol. Danska bi povela, ali bi se Francuska odmah vratila. Prvi produžetak je završio 28:28. U drugom je Francuska počela bolje i prvi put je povela 30:29, a onda i 31:29 na tri minute do kraja.

Danska je u drugom produžetku dramatično potonula i počela je praviti neshvatljive greške što je Francuska znala kazniti. Imala je Francuska i napad za +3, ali nije prošlo, dok je na drugoj strani Danska dobila sedmerac kojeg je Hansen zabio za 30:31 minutu do kraja. No, Prandi zabija golčinu 20 sekundi prije kraja za 32:30. Bio je to kraj za Dansku.

Ludovic Fabregas je s osam pogodaka bio najbolji strijelac Francuza, a Dance je s devet golova predvodio Mikkel Hansen. Francuzi su u svom četvrtom finalu tako došli do četvrtog naslova evropskog prvaka.

U utakmici za broncu Švedska je pobijedila Njemačku s 34:31.