Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetsko prvenstvo u rukometu

Francuzi nakon produžetaka savladali Mađare, poznati svi parovi polufinala

Odigrane su još dvije utakmice četvrtfinala Svjetskog prvenstva u rukometu, a prolazak u polufinale slave Španija i Švedska, dok je ranije Danska nakon drame prošla Egipat

Novu dramu na Svjetskom prvenstvu u rukometu u Egiptu režirale su Francuska i Mađarska, a nakon produžetaka prolazak u polufinale slave Francuzi.

Činilo se da će Trikolori nakon regularnog toka uspjeti slaviti pobjedu i proći u polufinale, iako su na poluvremenu gubili sa 12:14.

U nastavku je Francuska igrala mnogo bolje, a u sam finiš meča je ušla sa prednošću od 30:27. Ipak, Mađari su zaigrali sjajno i serijom 3-0 stigli do poravnanja, a na kraju je deveterac za pobjedu Francuske promašio Dika Mem.

Produžetak je bolje otvorila Mađarska koja je brzo došla do vodstva nakon što su Francuzi promašili sedmerac, ali Trikolori potom prave preokret i nakon prvih pet minuta produžetka imaju prednost od 32:31.

Potom su uspjeli prednost povisiti i na +2 i tu prelomiti produžetak, te na kraju slaviti veliku pobjedu od 35:32.

Francuze je sa šest golova nosio Guigou, dok je pet postigao Descat. Kod Mađara je šest golova dao Banhidi.

Odigrane su još dvije utakmice četvrtfinala Svjetskog prvenstva u rukometu, a prolazak u polufinale slave Španija i Švedska.

Šveđani su očekivano lako nadigrali Katar i savladali ga sa velikih 35:23, a za to su najzaslužniji bili Chrintz i Pellas sa po osam pogodaka.

Kod Katara je pet golova postigao Carol Marzo, čovjek koji kroz cijeli šampionat nosi ovu ekipu iz Azije.

Mnogo uzbudljivije je u preostale dvije utakmice, gdje su se susreli neki od favorita za naslov prvaka svijeta poput Španije i Norveške.

Furija je uspjela da nadigra Norvežane i slavi rezultatom 30:24, a umnogome joj je to olakšala povreda Sandera Sagosena sredinom prvog poluvremena kada je i napustio igru.

Održavala je Španija konstantno prednost od četiri-pet pogodaka, te na kraju zasluženo slavila i plasirala se u polufinale. Veteran Dujshebaev je nosio Furiju do pobjede sa čak osam golova, dok je Joendal u nedostatku Sagosena predvodio Norvežane sa pet golova. Pomenuti Sagosen je imao četiri gola, baš kao i Johannessen.

Parovi polufinala su:

Španija – Danska

Švedska – Francuska

Odigrani su danas i mečevi za plasman od 25. do 32. mjesta na prvenstvu. Tunis je pobijedio Austriju sa 37:33 i zauzeo 25. poziciju, dok je Čile slavljem nad Kongom od 35:30 zauzeo 27. mjesto. Maroko je nakon penala savladao Angolu i zauzeo 29. dok je Južna Koreja službenim rezultatom 10:0 pobijedila Zelenortsku republiku i prvenstvo završila kao 31. reprezentacija svijeta.