Gajić: Nedostatak iskustva možemo nadoknaditi borbom na terenu

marina gajic

Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine vrijedno se priprema za početak kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2019. godine.

BiH će nastupiti u kvalifikacionoj grupi A, zajedno sa selekcijama Crne Gore, Islanda i Slovačke, odličnim ekipama protiv kojih neće biti lako izboriti jedno od prva dva mjesta koja vode na završnicu prvenstva. U osam kvalifikacionih grupa, osam prvoplasiranih i šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija će izboriti nastup na evropskom prvenstvu.

Izabranice selektora Gorana Loje u subotu će početi kvalifikacije domaćom utakmicom protiv selekcije Slovačke, a kako je kazala jedna od najboljih bh. igračica Marica Gajić misli svih u taboru bh. tima usmjerene su na taj susret.

– Pripreme teku odlično, sve djevojke su se odazvale što nas stvarno raduje. Ovo je mlada ekipa željna igre i borbe. Velikog iskustva nemamo, ali vjerujem da možemo mladošću i borbom to nadoknaditi. Atmosfera u timu je odlična, sve igračice su pozitivne – kazala je Gajić za Fenu.

Reprektuje Slovakinje, ali ističe da će se selekcija BiH biti fokusirana prvenstveno na svoju igru.

– Gledamo svoju igru i to je način na koji se pripremamo za protivnike. Znam samo da će svaka igračica dati ostaviti srce na terenu i nadam se da će nam to donijeti dobar rezultat – naglašava košarkašica.

Selektoru Goranu Loji na raspolaganje su se stavile sve igračice sa spiska, a naknadno se očekuje dolazak Lynete Kizer.

Na spisku se nalaze Milica Deura, Nikolina Babić, Anđela Delić, Irena Vrančić, Miljana Džombeta, Melisa Brčaninović, Nikolina Delić, Marica Gajić, Marina Džinić, Irma Rahmanović, Aida Kalušić, Nikolina Džebo, Lynetta Kizer, Nedžla Kovačević i Jovana Marković.

Perspektivna bh. reprezentativka Melisa Brčaninović ističe da je ekipa trenutno fokusirana samo na meč sa Slovačkom, a da će nakon tog meča misli usmjeriti na narednu gostujuću utakmicu protiv Crne Gore.

– Mlada smo ekipa, ali imamo i starijih igračica koje su prošle dosta toga kroz omladinske selekcije. Vjerujem da je to dobar spoj iskustva i mladosti na osnovu kojeg se možemo suprotstaviti drugim reprezentacijama. Slovačka je također mlad tim, mislim da će pobijediti ekipa koja pokaže veću želju – objašnjava Brčaninović i dodaje da publika u meču protiv Slovačke može biti naš šesti igrač.

Selektor Goran Lojo ističe da njegova ekipa ima malo vremena da se pripremi za Slovakinje, ali vjeruje da selekcija BiH može ostvariti dobar rezultat protiv renomiranih protivnika u grupi.

– Pokušat ćemo da se što bolje pripremimo za Slovakinje u ovih nekoliko dana priprema, a onda ćemo razmišljeti o narednom protivniku. Slovačka je na proteklom EP-u zauzela osmu poziciju što dovoljno govori o njihovom kvalitetu, dok nas nije bilo od 1999. godine. Naravno, učinit ćemo sve da pružimo otpor Slovakinjama i ostvarimo dobar rezultat – rekao je Lojo.

Dodaje da je prvo kolo nepoznanica za sve reprezentacije jer su sastavi ekipa dosta izmijenjeni u odnosu na prethodne cikluse.

Lojo poziva navijače i ljubitelje košarke da u subotu dođu u Skenderiju i podrže bh. košarkašice u važnom kvalifikacionom meču. Utakmica je na resporedu 11. novembra u 18 sati u dvorani 1 Centra Skenderija u Sarajevu, a ulaz u dvoranu je besplatan.