Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Giro di Sarajevo: Biciklistička trka za sve 27. augusta

Više od 2.000 biciklista na 8. “Giro di Sarajevo”: Sarajevu neo

U regionu jedinstvena trka ubrzanja na biciklima koju po treći put organizuje Udruženje za promociju urbanog biciklizma Giro di Sarajevo, održaće se u Vilsonovom šetalištu u nedjelju, 27. avgusta u 18 sati. Kao i prethodna dva izdanja, i ovaj put će ovaj događaj ponuditi mnoštvo uzbuđenja, ali i mogućnosti zvaničnog utrkivanja na biciklima za sve one koji se budu željeli okušati, a ranije nisu imali priliku, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Da bi se takmičili u biciklizmu, ali i svim drugim olimpijskim sportovima, morate biti licencirani kod nacionalnog saveza, a potrebno je i imati klub iza sebe. Znajući da većina biciklista nije toliko ambiciozna, ali ipak se vole utrkivati, odlučili smo napraviti nešto upravo za njih, a to je trka ubrzanja na biciklima koja se ne održava nigdje u našoj regiji, a na koju se može prijaviti baš svako, bez ikakvih licenci i potpuno besplatno“, objašnjava Emir Hulusić, tim menadžer takmičarske ekipe udruženja Giro di Sarajevo i bivši prvak BiH u biciklističkoj disciplini vožnja na hronometar.

Za razliku od prethodnih godina, format trke je pretrpio male izmjene, sve da bi se učesnicima obezbijedilo što uzbudljivije takmičenje.

“Radi se o dužini staze i njenom profilu. Ranije se par takmičara borio za prvo mjesto u vožnji na 100 metara, a ovaj put biće potrebno preći duplo dužu razdaljinu, uz okretanje na polovici staze. Neće biti lako, ali ako državno prvenstvo u vožnji na hronometar može biti organizovano na sličan način, zašto nešto slično ne bi priuštili i amaterima“, govori Hulusić.

Svi zainteresovani da bi uzeli učešće u trci, potrebno je da se prijave putem online forme na adresi giro.ba/drag. Naredni korak je pojaviti se barem pola sata prije starta na mjestu događaja i preuzeti svoj takmičarski broj.

Prvih 16 parova biće izvučeno nasumično, dok je nastavak takmičenja po kup sistemu. Prva trojica dobijaju medalje i vrijedne nagrade sponzora. Organizatori obećavaju i sjajnu zabavu uz DJ-a i još poneko iznenađenje.