Goran Ivanišević kandidat za ulazak u tenisku kuću slavnih

GORAN IVANIŠEVIĆ OSVOJIO WIMBLEDON 2001.

Nekadašnji hrvatski teniser Goran Ivanišević se nalazi na popisu kandidata za ulazak u Međunarodnu tenisku kuću slavnih za 2019. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Međunarodne teniske kuće slavnih, sa sjedištem u Newportu, naveli su da se među kandidatima još nalaze i Austrijanac Thomas Muster, Španac Sergi Bruguera, Rus Jevgenij Kafeljnikov, Šveđanin Jonas Bjorkman, Španjolka Conchita Martínez, Francuskinja Mary Pierce i Kineskinja Na Li.

“Igranje servis-volej stilom doveli su Gorana Ivaniševića do velikih uspjeha na travnatim terenima Wimbledona, gdje je jednom zaustavljen u četvrtfinalu, dvaput u polufinalu i triput u finalu, prije nego što je 2001. osvojio naslov. Te godine je ljevoruki, veliki server, rangiran kao 125. teniser svijeta dobio pozivnicu za turnir. Na svom čarobnom putu pobijedio je trojicu igrača koji su bili ili će postati svjetski broj 1., da bi u finalnom duelu u pet setova pobijedio Patricka Raftera. Ivanišević je nositelj dvije olimpijske medalje, osvojivši bronzu u pojedinačnoj konkurenciji i u paru 1992.”, navedeno je u pojašnjenju njegove kandidature.

Ukoliko bi bio izabran, Ivanišević bi postao prvi Hrvat koji je ušao u tenisku kuću slavnih, zajedno s drugim velikanima ovog sporta.

Inače, u procesu glasanja učestvuju članovi Kuće slavnih i predstavnici medija širom svijeta, a da bi neko od kandidata i kandidatkinja bio uvršten, mora dobiti najmanje 75 posto od pristiglih glasova.

Rezultati glasanja bit će saopćeni u januaru 2019. godine, tokom Australian Opena.