Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžimešić: Teško ćemo organizovati najvažniji meč u historiji bh. tenisa

Senad Hadžimešić

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovina u aprilu igra najvažniji meč u historiji bh. tenisa. Ustvari, trebala bi igrati protiv Holandije u zeničkoj Areni od 7. do 9. aprila. Finansijsku konstrukciju za organizaciju meča Teniski savez Bosne i Hercegovine (TS BiH) trenutno ne može ispuniti, pa je susret drugog kola Prve grupe Euro-afričke zone Davis Cupa, za sada, pod upitnikom.

Sve se radi na skromnoj osnovi

“Generalno, cijeli sport u BiH je u veoma lošem stanju. Ljudi koji rade u sportu su entuzijasti i ništa nije plod sistematskog rada. U 2016. godini uspjeli smo pobjedom 5:0 u Litvaniji prvi put u historiji izboriti plasman u Prvu grupu Euro-afričke zone Davis Cupa. Potom smo u prvom kolu Prve grupe u februaru pobijedili Poljsku, takođe, sa 5:0. Oni su ispali iz Svjetske grupe 2016. i u februaru su u Zenicu došli sa 14 članova ekipe. Mi i u budućnosti teško da možemo napravit takvu priču radi nedostatka finansija. Pobjeda od 5:0 izgledala je nestvarno, ali istinito. Otvorila nam se sada šansa da pobjedom nad Holandijom u septembru igramo play-off za Svjetsku grupu Davis Cupa. To je sportski incident zahvaljujući atmosferi u našoj ekipi, veoma dobrom sportskom duhu”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH, dodavši:

“Sve se radi na skromnoj osnovi, a skromna osnova daje rezultate”.

Za “upitnu finansijsku konstrukciju”, odnosno za organizaciju meč sa Holanđanima TS BiH potrebno je oko 80.000 maraka.

“Upravni odbor TS BiH donio je odluku da budemo domaćini radi važnosti meča. Dugove u TS BiH naslijedili smo iz 2013. godine. Od tada uspjeli smo sanirati i napraviti dobar pravac Teniskom savezu BiH kako bi normalno funkcionisao. Međutim, u prvom kvartalu ove godine imali smo jak finansijski udar na budžet TS BiH, a to je organizacija meča u Zenici protiv Poljske, odlazak Fed kup selekcije u Estoniju i juniorskih selekcija na razvojne turnire u Antaliji. Tri stavke koje su koštale jako mnogo”, istakao je Hadžimešić, te naglasio:

“Zahvaljujući kreditnoj sposobnosti Saveza uspjeli smo vratiti dugove na osnovu određenih sponzora koji podržavaju TS BiH, a kako bi ispoštovali sve aktivnosti. Svijet funkcioniše na datumima, niko ne može čekati javne pozive naših ministarstava, uz stalne procedure. Novac od države uglavnom dobijamo na kraju godine, a 2015. TS BiH je ostao bez pomoći bh. institucija. Prošle godine imali smo dosta pomoći i uspjeli organizovati sve na vrijeme. Ove godine još nismo dobili povratnu informaciju i za sada niko nije prepoznao važnost predstojećeg meča. Opet nam treba novac za nabavku podloge za teren, zakup dvorane, dolazak i smještaj službenih lica, međunarodnih sudija… U ovom trenutku situacija oko organizacije meča ne izgleda baš najbolje, ali se nadam da će u narednih 15 dana biti bolje”.

Do podviga i bez selektora

Do podviga i trijumfa nad Poljskom, rezultatom 5:0, reprezentacija BiH stigla je i bez selektora. Kako kaže Hadžimešić, aktuelni bh. selektor Amer Delić “zbog privatnih i poslovnih obaveza spriječen je voditi ekipu”.

U narednim danim TS BiH trebao bi izabrati novog selektora, koji bi trebao biti na klupi protiv Holanđana. U pregovorima su sa Alešom Pirićem, teniskim trenerom u Miami Collegeu.

Mešić kaže i da će BiH protiv Holandije gotovo sigurno nastupiti u najjačem sastavu, predvođena Damirom Džumhurom, te sa Mirzom Bašićem, Tomislavom Brkićem i Nermanom Fatićem.

Okupljanje reprezentativaca BiH zakazano je za 3. april. Reprezentativcima bi tokom priprema za okršaj sa Holanđanima, ističe Mešić, trebali sparingovati neki od ATP igrača koji nastupaju pod zastavom BiH.

“U pregovorima smo sa nekim igračima, nema ih mnogo, ali oni bi bili naša pojačanje za budućnost. Pozvat ćemo ih na pripreme da osjete atmosferu, vide kako se timski u tenisu igra za državu. Planiramo napraviti i prezentaciju mladih tenisera, juniorskih pobjednika na državnim prvenstvima. Pozvat ćemo ih da dođu u Zenicu i bodre starije kolege u meču protiv Holandije”, kazao je Hadžimešić, poručivši da će to biti daleko teži meč nego li protiv Poljske, te da Holanđani imaju oko 50 igrača u ATP Touru, od čega i trojicu u TOP 100 u konkurenciji dublova.

Za meč koji će odlučiti putnika u play-off kvalifikacija za Svjetsku grupu Davis Cupa već sada u cijeloj BiH vlada ogromno interesovanje. I pored katastrofalne finansijske situacije i brojnih improvizacija uspjesi Davis Cup reprezentacije BiH, kao i Džumhura individualno, posljednjih mjeseci stvorili su svojevrsnu tenisku euforiju u državi koja za sport izdvaja više nego skromna sredstva.