Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Formula 1

Hamilton i Mercedes ovjerili titule prvaka

hamilton

Posljednja utrka sezone Formule 1 bila je rezervirana za slavlje Hamiltona i Mercedesa koji su odbranili titule prvaka u obje konkurencije

Vozač Mercedesa Lewis Hamilton pobijedio je na utrci Formule 1 koja je danas vožena za Veliku nagradu Abu Dhabija, javlja Anadolu Agency (AA).

Posljednja utrka sezone Formule 1 bila je rezervirana za slavlje Hamiltona i Mercedesa koji su odbranili titule prvaka u obje konkurencije.

Hamilton je do pobjede došao sa prvog startnog mjesta, a taktički je dobro odradio i zaustavljanja radi mijenjanja guma.

Bila je to 11. pobjeda za Hamiltona u sezoni i ukupno 73. u karijeri, a donijela mu je petu titulu prvaka svijeta.

Drugo mjesto na današnjoj utrci osvojio je vozač Ferrarija Sebastian Vettel, a na pobjedničko postolje kao trećeplasirani se popeo Max Verstappen iz Red Bulla.

Hamilton je u konkurenciji vozača sa 408 bodova uvjerljivo osvojio titulu svjetskog prvaka, a na drugom mjestu sa 88 bodova manje sezonu je završio Vettel. Slijede Kimi Raikkonen i Verstappen.

U poretku konstruktora Mercedes je sezonu završio na prvom mjestu sa 655 bodova, a Ferrari je na drugom mjestu sakupio 84 boda manje. Red Bull je trećeplasirani, a slijede timovi Renaut, Haas, McLaren, Racing Point, Sauber, Toro Rosso i Williams.