Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika nagrada Toscane

Hamilton slavio u haotičnoj trci koju su obilježila dva prekida, sudari i svađe (VIDEO)

formula

Britanac je slavio s gotovo pet sekundi prednosti ispred timskog kolege Valtterija Bottasa, a treće mjesto osvojio je Alex Albon u Red Bullu

Lewis Hamilton uvjerljivo je došao do sedme ovosezonske pobjede u haotičnoj Velikoj nagradi Toskane koja se vozila u legendarnom Mugellu.

Britanac je slavio s gotovo pet sekundi prednosti ispred timskog kolege Valtterija Bottasa, a treće mjesto osvojio je Alex Albon u Red Bullu.

Trku su obilježile čak dvije crvene zastave što se u Formuli 1 nije dogodilo od Brazila 2016. godine. Hamilton je očajno startao s pole-positiona i Bottas ga je odmah pretekao, no već u drugom zavoju Pierre Gasly i Max Verstappen su se sudarili i izletjeli sa staze. Nizozemac je prije starta imao problema s pregrijavanjem bolida, a kad je upao u pijesak, nije se više mogao izvući.

Nakon što je safety car otišao sa staze, vodeći Bottas je prekasno startao, iza njega su se nagurali bolidi i nastao je haos. Nicholas Latifi u Williamsu je ubrzao pa zakočio, u njega se zabio Antonio Giovinazzi, a u njega Carlos Sainz koji je zahvatio i Giovinazzija i lansirao ga u zrak. Sva četvorica vozača završila su u ogradi, dim je prekrio stazu, a dijelovi bolida rasuli su se po asfaltu.

“To je bilo užasno glupo ko god bio na vrhu. Pa zar nas želi ubiti? Ovo nikad nisam vidio”, govorio je Romain Grosjean preko radija svojem boksu.

Zavijorila se crvena zastava i bolidi su se vratili u boks. Prekid je trajao 36 minuta, a nakon restarta Hamilton je krenuo puno bolje i odvojio se na vrhu. Britanac je rutinski kontrolirao utrku prije nego što je Lanceu Strollu pukla guma i njegov Racing Point završio je u zaštitnim gumama. Od siline udarca barijera se raspala pa je ponovno pokazana crvena zastava i bolidi su se još jednom vratili u boks 15 krugova prije kraja.

Hamiltonu nedostaje jedna pobjeda da dostigne Schumachera

Novi prekid trajao je 23 minute, a Hamilton ni drugi put nije dopustio iznenađenje i bez problema je došao do 90. pobjede u karijeri i sad ima jednu manje od Michaela Schumachera.

Ferrariji su se nadali boljoj utrci u svojem dvorištu, ali bolje od osmog mjesta Leclerca i desetog Vettela nisu mogli. Trku je završilo samo 12 bolida.

Hamilton na prvom mjestu sad ima golemih 65 bodova prednosti ispred Bottasa, a on 25 više od Verstappena koji je odustao drugu utrku zaredom.