Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. atletičar

Hamza Alić, nakon mediteranskog zlata, želi i na Olimpijadu 2020. godine

alic

Mada se priprema za narednu sezonu, ističe kako će, gotovo sigurno, propustiti dvoranske nastupe, a da bi na borilište mogao tek pred 1. maj

– Kapitena Atletskog kluba Zenica Hamzu Alića, koji je osvajanjem zlatne medalje krajem jula ove godine na Mediteranskim igrama u španskoj Tarragoni donio najsjajnije odličje za bh. atletiku ove godine, još samo diplomski rad dijeli do stjecanja diplome na Fakultetu sporta u Sarajevu.

Alić najavljuje kako će i taj posao uskoro privesti kraju, ali da ne odustaje ni od treninga te nastupa na olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju, mada će već 20. januara iduće godine napuniti 40 godina.

– S obzirom na to da godine dolaze, za nepuni mjesec napunit ću 40 godina, teško je, iskren da budem, ‘potrefiti’ formu te doći na nivo vrhunskih rezultata. Ali, pokušat ću da zadržim što bolji nivo, da budem na nivou oko 20 metara i da pokušam iznenaditi te 2020. godine otići u Tokio – kaže Alić i dodaje kako bi to bio njegov krajnji domet, nakon čega bi i okončao svoju atletsku karijeru.

Mada se priprema za narednu sezonu, ističe kako će, gotovo sigurno, propustiti dvoranske nastupe, a da bi na borilište mogao tek pred 1. maj. Što se tiče protekle sezone, ističe da su svi u klubu prilično zadovoljni svojim rezultatima.

– Lično sam prezadovoljan, s obzirom na tu mediteransku zlatnu medalju. Niko nije očekivao da mogu doći do prve pozicije, ako uzmemo u obzir da sam imao tek 10.-11. rezultat. Iza mene su ostali jedan Stipe Žunić, Filip Mihaljević, Mesud Pezer…koji su bacali daleko preko 21 metar. Taj dan, mogu slobodno reći, posrećilo mi se, ali imao sam i svoj dan – prisjeća se Alić tog 27. jula, kada je s dužinom 20,43 metra omogućio slušanje bh. himne u Tarragoni.

Napominje kako je 16 ili 17 puta bio bh. prvak – prvi put 2001., a zadnji put ove godine, što mu također daje snage da nastavi.

– To dovoljno govori koliko je kontinuiram rad i koliko, u stvari, atletičar i sportista može da traje. Tako da sam, stvarno, ponosan na sve rezultate. Kako u prethodnim, tako i ove godine – ističe Alić.

Kao kao kapiten i najstariji član kluba, odaje priznanje i svim svojim kolegama, a posebno je apostrofirao rezultat 21,15 metara svog nasljednika Mesuda Pezera te njegovo peto mjesto na Svjetskom dvoranskom prvenstvu.

– To je, bez obzira na to što možda ne izgleda tako zvučno, strašan rezultat. Ponosni smo da imamo u klubu balkanskog rekordera. Tu su i Amel Tuka, Maid Redžić, Abedin Mujezinović, Dejan Mileusnić, Mediha Salkić…

Klub, stvarno, ima jednu elitu. Moram da kažem da smo najbolji sportski kolektiv u gradu pa, možda i u BiH – smatra Alić, koji dodaje kako misli da su svi poprilično skromni kada pričaju o sebi, ali da su činjenice takve.

– Grad Zenica i BiH ne teba da se sekiraju za dobre rezultate naših atletičara – podvukao je atletski velikan i veteran Alić, čiji je priznati lični rekord 20,82 metra, a najveći domet srebrena medalja sa Evropskog dvoranskog prvenstva iz Göteborga 2013. godine.