Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NBA

Harden i Westbrook iznenadili Lakerse, Miami na korak do rušenja jednog od najvećih favorita

harden-westbrook2

Dva iznenađenja u NBA mečevima odigranim iza ponoći

Nekoliko uvaženih američkih košarkaških stručnjaka pred početak play-offa je naglasilo kako Milwaukeeju ne ide na ruku da će u polufinalu Istoka možda igrati protiv Miamija, jer im sastav s Floride jednostavno ne leži.

Međutim, vjerovatno ni oni nisu slutili da će Heat povesti sa 3-0 u seriji i dovesti Buckse, ekipu s najboljim omjerom u regularnom dijelu NBA lige, na prag eliminacije. Podsjetimo da se nikad nijedna ekipe nije vratila poslije takvog minusa u seriji.

Iako to konačan rezultat ne sugeriše, Miami nije tako lako došao do sinoćnjeg trijumfa od 115:100. Milwaukee je u zadnju četvrtinu ušao s vodstvom od 87:75 i djelovalo je da će konačno uzvratiti udarac ekipi Erika Spoelstre.

No, strmoglavi pad Bucksa uslijedio je četiri minute prije kraja – ubacili su tek jedan poen do završetka meča. S druge strane se raspucao Heat, koji je još oborio klupski rekord sa 18 trica u jednoj utakmici, tako da sastavu Mikea Budenholzera nije bilo spasa.

Miami je ujedno postao prvi NBA tim koji je ušao s pete pozicije u play-off te ostvario sedam pobjeda zaredom (zbrisali su Indianu sa 4-0).

Blistali su Jimmy Butler (30 poena) i Bam Adebayo (20 poena, 16 skokova) u pobjedničkom timu, kod Bucksa su najefikasniji bili Brook Lopez (22 poena) i Giannis Antetokounmpo (21 poen, 16 skokova).

Houston Rocketsi su iznenadili Los Angeles Lakerse u prvoj utakmici polufinala Zapada, 112:97.

Posebno su impresivne Rakete bile u zadnjoj dionici, Jezeraši nisu imali rješenja za raspoloženog Jamesa Hardena (36 poena). Prva violina Houstona imala je dobru podršku od još dvojice bekova, Russella Westbrooka (24 poena) i Erica Gordona (23).

Solidno izdanje Anthonyja Davisa (25 poena, 14 skokova) i LeBrona Jamesa (20 poena) nije bilo dovoljno Lakersima da izbjegnu glatki poraz.

nba