Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nba finale

Historijska utakmica Jokića i Murraya, Denver vodi protiv Miamija sa 2:1

Foto: Screenshot/YouTube

Historijski utakmicu odigrali su Nikola Jokić i Jamal Murray, koji su postali prvi suigrači s triple-doubleom na istoj utakmici finala

Denver Nuggetsi već u prvoj od dvije utakmice u Miamiju vratili su prednost domaćeg terena pobijedivši Heat 109:94, čime su poveli 2:1 u velikom NBA finalu.

Historijski utakmicu odigrali su Nikola Jokić i Jamal Murray, koji su postali prvi suigrači s triple-doubleom na istoj utakmici finala.

Bez novog preokreta Miamija u zadnjoj četvrtini

Posebno je impresivan bio Jokić, koji je završio s 32 poena, 21 skokom i 10 asistencija i tako postao prvi čovjek s barem 30+20+10 u finalu, a Murray je zabio još dva poena više postigavši 34 uz po 10 skokova i asistencija. Iako zajedno igraju sedam godina, ovo im je prva utakmica na kojoj su obojica postigla trostruko-dvoznamenkasti učinak.

Denver je nakon prvog domaćeg poraza u ovogodišnjem doigravanju uzvratio Miamiju prvom sljedećom prilikom, ovaj put ga pobijedivši njegovim oružjem – većom agresivnosti i odlučnosti. Nuggetsi su od starta kontrolirali utakmicu, a ovaj put nisu dopustili Heatu preokret u zadnjoj četvrtini, iako su domaćini u završnici zaprijetili smanjivši na devet razlike 80-ak sekundi prije kraja.

Jimmy Butler zabio je za Miami 28 poena, ali je ostao na samo dva skoka i četiri asistencije. Bam Adebayo zabio je 22 uz 17 skokova, ali se napromašivao u izglednim situacijama i šutirao tek 7/21.

Četvrta utakmica ponovo u Miamiju

Klupa je dala solidan doprinos, ali zakazali su ostali starteri Heata, prvenstveno Gabe Vincent, koji je briljirao u prve dvije utakmice, ali ovaj put ispao iz ritma zbog rana tri prekršaja i završio sa samo sedam poena.

Miami je šutirao samo 37% iz igre i 31% za tricu, a tako ne može dobiti nikoga. Denver se prilagodio na odbranu kojom ga je Heat iznenadio u prošlom susretu i cijelo vrijeme taktički bio korak ispred. Nuggetsi su šutirali 51% iz igre i imali ogromnu prednost u skoku (58-33) te suvereno vratili kontrolu nad serijom.

Četvrta utakmica u Miamiju igra se u petak ujutro u 2:30 po našem vremenu.