Ostali sportovi

HKS podržao FIBA-u, Cedeviti i Zadru prijete sankcije

20/04/2016

Hrvatski košarkaši savez (HKS) poslao je pismo podrške FIBA-i poštovat će pravila krovne košarkaške organizacije, što znači da će Cedevita i Zadar, ako će sudjelovati u ULEB-ovom Eurocupu iduće sezone, biti kažnjeni u skladu s pravilnicima HKS-a.

HKS je do danas imao rok do kojeg se morao izjasniti po pitanju klupskih natjecanja za sezonu 2016/17. HKS je morao na Fibinu adresu poslati izjavu kojom jamči da niti jedan klub pod njihovom ingerencijom neće sudjelovati u ULEB-ovom Eurocupu sljedeće sezone ili slijede sankcije – izbacivanje reprezentacije s kvalifikacijskog turnira za OI u Torinu, ali i EuroBasketa 2017. Problem je što su već ranije Cedevita i Zadar potpisali sporazum kojim se iduće sezone priključuju Eurocupu.

“HKS podržava FIBA/FIBA Europe kao krovne košarkaške organizacije jer je jedino i njihova članica. HKS je uvijek poštovao i uvijek će poštovati FIBA/FIBA Europe pravila i pravilnike te je tako učinjeno i u ovom slučaju,” poručili su iz Hrvatskog košarkaškog saveza dodavši kako podržavaju napore FIBA/FIBA Europe da uvede red u europska klupska natjecanja, kao što podržava i pokretanje novog europskog klupskog natjecanja – FIBA Champions lige.

Iz HKS-a su poručili kako nisu vlasnici, niti dioničari, niti imaju ikakav utjecaj na odlučivanje u ABA ligi.

“HKS povlači priznanje ABA lige sve dok svoje djelovanje ne uskladi s pravilima FIBA/FIBA Europe. Ovisno o ishodu navedenog, Hrvatski košarkaški savez će donijeti odluku da li i koji klubovi će nastupiti u ABA ligi u sezoni 2016/17. Ukoliko hrvatski klubovi budu sudjelovali u Eurocupu u sezoni 2016/17, Hrvatski košarkaški savez će im izreći sankcije u skladu s pravilnicima HKS-a,” objavili su iz HKS-a.

Sugerirali su FIBA/FIBA Europi da pronađu način na koji bi nacionalni savezi čiji su klubovi sudionici ABA lige mogli sudjelovati u odlučivanju u ABA ligi.

“Tako bi savezi mogli utjecati na sustav i kalendar natjecanja ABA lige, a koji bi bili usklađeni s nacionalnim prvenstvima. Na taj način bi i interesi FIBA-e/FIBA Europe bili bolje zastupljeni,” smatraju u košarkaškom savezu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.