Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoće li nakon 11 godina završiti fantastičan niz Rafe Nadala?

rafa nadal

U finalu ATP turnira u Hamburgu igrat će nekada prvi teniser svijeta Španac Rafael Nadal i Italijan Fabio Fognini.

Nadal je bio pobjednik Hamburga 2008. godine, a u polufinalu je nakon samo 80 minuta igre pobijedio Italijana Andreasa Seppija sa 6:1, 6:2. Osmi nositelj Fognini se također lako plasirao u finale, svladavši Francuza Lucasa Pouillea sa 6:2, 7:6 (2).

Zanimljivo je da je Fognini ove godine već dva puta pobijedio Nadala – u Rio de Janeiru i Barceloni. Postao je time tek drugi igrač na svijetu, uz Novaka Đokovića, koji je u istoj sezoni dvaput pobijedio Nadala na zemlji.

Fabio-Fognini2

Osvoji li u nedjelju turniru u Hamburgu, Nadal će nastaviti svoju veliku seriju. Naime, od 2004. je svake godine osvojio barem jedan turnir u Evropi na zemljanoj podlozi. Pritom treba naglasiti da mu je ovo zadnji ovogodišnji nastup na zemlji. Ove je sezone slavio na turnirima u Buenos Airesu (zemlja) i Stuttgartu (trava), a u karijeri ima ukupno 66 naslova.

Fognini, pak, ima tri turnirske pobjede u karijeri, ali nijednu ove godine. U slučaju pobjede postao bi jedini tenisrer na svijetu koji je u istoj godini tri puta pobijedio “Kralja šljake” na njegovoj podlozi.