Hoćemo li uskoro Jadransku vaterpolo ligu gledati u Sarajevu?

vaterpolo

Spajanjem najtrofenijih vaterpolo i plivačkih klubova u Bosni i Hercegovini, Plivačke vaterpolo akademije B i VK Torpedo, oformljen je klub SWAT (Plivačka vaterpolo akademija Torpedo).

Uprave oba kluba, na čelu s Damirom Neimarlijom, Petrom Mrkonjićem i Bekirom Gavrankapetanovićem, zbog poklapanja programskih ciljeva, dijeljenja istih vrijednosti te želje za što boljim i kvalitetnijim trenažnim procesom a samim tim i rezultatima, donijele su odluku o ujedinjavanju. Ovim činom SWAT postaje najtrofejniji klub u Bosni i Hercegovini sa najvećim brojem članova i najstručnijim trenerskim kadrom, saopćeno je iz kluba.

U njegovim vitrinama nalaze se trofeji za osvojena prva mjesta u Kantonalnoj vaterpolo ligi za sve kategorije u svim dosadašnjim sezonama, prva i druga mjesta na federalnom prvenstvu, te medalje sa prvenstva Bosne i Hercegovine.

Klub je uspješno nastupao i na međunarodnoj sceni. Osvajač je medalja na snažnim turnirima u Istanbulu, Trogiru, Cavtatu, Osijeku, Kotoru, Makarskoj…

Jedna od značajki kluba su i razmjene gostovanja u mlađim kategorijama. Omladinski pogon je do sada stekao iskustva u razmjena s nekim od najboljih evropskih klubova kao što su Galatasaray, Medveščak, Jadran Herceg-Novi, VA Cattaro.

Cilj novoformiranog kluba vodenih sportova je dovođenje Jadranske lige u Sarajevo, te da se tako na najbolji mogući način predstave grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina. Temelj na kojem SWAT gradi optimizam je taj da su osnivači kluba entuzijasti i bivši vaterpolisti renomiranih klubova iz Hrvatske i Srbije. Vodeći ljudi kluba žele iskoristiti činjenicu da je Bosna i Hercegovina okružena svjetskim vaterpolo velesilama poput Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

– Naši igrači i treneri su voljni crpiti znanja i preuzimati sportske vrijednosti od regionalnih velikana vaterpola. Velika želja SWAT-a je da Bosna i Hercegovina dobije još jedan snažan sportski kolektiv, te da reprezentacija redovno nastupa na svjetskim i evropskim prvenstvima, a jednoga dana i na ljetnim olimpijskim igrama – ističe se u saopćenju.

SWAT trenutno ima više od 200 članova podijeljenih u pet takmičarskih kategorija (seniori, juniori, mlađi juniori, kadeti, mlađi kadeti), te u školi vaterpola i školi plivanja. Kategorije vodi devet trenera, a svi oni su bivši vaterpolisti i reprezentativci Bosne i Hercegovine, aktivni vaterpolisti, te magistri i studenti sporta.