Hokejaši Turkmenistana bolji od UAE na startu kvalifikacija u Zetri (FOTO)

hokej_turkmenistan_1

Susretom između hokejaških selekcija Turkmenistana i Ujedinjenih Arapskih Emirata danas je u olimpijskoj Zetri počeo kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo Treće divizije.

Na startu turnira uspješniji su bili hokejaši Turmenistana, koji su slavili s ubjedljivih 4:0.

Turkmenistan je u utakmicu ušao kao veliki favorit, a tu ulogu i pored pobjede nisu uspjeli opravdati do kraja. Prva trećina završena je bez golova, iako je Turkmenistan imao inicijativu na ledu.

Otpor Ujedinjenih Arapskih Emirata slomljen je u drugoj trećini, ali tek nakon 15 minuta igre. Abdulla Al Harmoodi je zaradio isključenje, a Turkmenistan je treći “power play” uspio iskoristiti već u devetoj sekundi. Ilyas Veliyev je pogodio mrežu gostiju i donio prednost svojoj ekipi nakon 40 minuta igre.

Mnogo bolja fizička pripremljenost i igrački kvalitet Turkmenistana do izražaja su došli u trećoj trećini. Već u prvoj minuti ovog perioda igre bilo je 2:0, a pogodio je Aganiyazov. Samo četiri minute kasnije bilo je 3:0, a treći pogodak postigao je Soyunov. Konačnih 4:0 postavio je Geldimyradov tri minute prije kraja utakmice.

U drugom susretu turnira večeras se od 20 sati sastaju reprezentacije Bosne i Hercegovine i Kuvajta.

U ponedjaljak se igraju susreti 2. kola u kojem se sastaju Turkmenistan i Kuvajt (16), te BiH i UAE (20).

Za utorak, 27. februara, u 19 sati najvaljena je revijalna utakmica ruskih i balkanski veterana, koji će igrati za timove Gazpromexporta i United Balkana. Za rusku ekipu igrat će i legendarni Sergej Makarov, koji je na Olimpijadi u Sarajevu 1984. godine s tadašnjom reprezentacijom SSSR-a osvojio zlato.

Posljednjeg dana kvalifikacija, 28. februara, sastaju se Kuvajt – UAE (9), te BiH – Turkmenistan (12.30).