Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski veslači se na Ramskom jezeru pripremali za Svjetsko prvenstvo

ramsko jezero – veslaci

Ramsko jezero postalo je veoma zanimljivo veslačko odredište otkako je izgrađen ‘Veslački centar’ kroz projekt prekogranične suradnje općine Prozor-Rama i Vrlike iz Republike Hrvatske.

Na tom se jezeru pripremaju brojne selekcije i veslači za važna svjetska natjecanja.

Ovih dana svoje pripreme na Ramskom jezeru završava nekoliko ekipa hrvatske reprezentacije, koji će se natjecati u više kategorija na Svjetskom prvenstvu u Rotterdamu u Nizozemskoj, od 21. do 28. kolovoza.

Mladen Marinović, docent na Kineziološkom fakultetu u Splitu i zamjenik izbornika Srećka Šuka, koji se trenutno nalazi na Olimpijskim igrama u Riju, vođa je tima na pripremama u Rami.

Marinović je u izjavi za Fenu kazao kako su se na Ramskom jezeru udomaćili i navikli na pozitivne aspekte.

– Uvjeti su odlični što se tiče spavanja, hrane, udaljenosti mjesta. Posebno nam je važno da je voda izvrsna. Sredina je tako mirna što je veoma važno za veslače jer se mogu potpuno koncentrirati za finalnu spremu za nastup na Svjetskom prvenstvu za neolimpijske discipline.

Marinović je istaknuo kako očekuju dobre rezultate s obzirom na dosadašnje postignute uspjehe.

– Što se tiče kvalitete Ramskog jezera za dobre pripreme dovoljno govori i to što dolazimo već četiri godine zaredom. Ovdje je mir, staloženost i dobra voda, a to su najvažnije stvari za pripreme veslača – istaknuo je Marinović.

Dodao je kako je za pripreme veslača važan osobni i timski rad, što podrazumijeva liječnike i fizioterapeute, nutricioniste, odnosno jednu veliku ekipu, istaknuvši da to veslači još uvijek nemaju, te da se nadaju kako će se stvoriti uvjeti za kompletnu ekipu.

Govoreći o pripremama na Ramskom jezeru, Damir Barišić iz Vukovara, koji priprema četverac seniora do 23 godine, kazao je kako im je upravo takav mir bio i potreban.

– Ovi veslači su već bili na prvenstvima, a ja već treći put dolazim u Ramu. Bili smo ovdje i na Ramskoj regati kao klub iz Vukovara. Prvi put sam došao sa Srećkom Šukom i kada smo došli na ovaj vidikovac iz pravca Tomislavgrada stali smo, jednostvno smo bili oduševljeni. Osim toga, smještaj i hrana su bez ikakve zamjerke – kazao je Barišić.

Tomislav Blažina iz Zagreba, trener ženskog dvojca, posade U23, o pripremama na Ramskom jezeru kazao je kako veslačice koje on priprema studiraju u Americi i veslaju za svoje sveučilište, ali kada su u pitanju nacionalne boje uvijek su spremne veslati za Hrvatsku.

– Želimo i ovaj put ući u A-finale. Kada sam došao prošle godine prvi put i, kao kolega Barišić, kada sam došao na vidikovac mislio sam da ovakvo mjesto u BiH ne postoji. Kada smo planirali pripreme znali smo da je Rama destinacija broj jedan – kazao je Blažina.

Na pitanje novinara o veslanju, kao sportu, Blažina je kazao kako je to specifičan sport jer treninzi traju i po 6 sati dnevno, te kako nije lako izdržavati.

– Osamdeset posto naših veslača su studenti i redovito polažu ispite. Treninzi nekada započinju i u 5 sati ujutro, a već u pola sedam se nalazimo u klubu. Tada se ide ili na vodu ili u teretanu. Treninzi traju oko 2 i pol sata. Zatim se ide na redovne obveze, kao što su škola ili fakultet, a po završetku se već u 19 sati ide ponovno s treningom i tako sedam dana u tjednu.

Hrvatsko veslanje radi, a na svjetskom prvenstu u Rotterdamu imamo deset posada. Nadam se da će nam uspjeh braće Sinković i Damira Martina biti velika pomoć da se veslanje uzdigne na viši rang. Jednostavno, da dobijemo više prostora u hrvatskom sportu. Za sada nam dobro ide i nadam se da ćemo rezultatima i opravdati – istaknuo je Tomislav Blažina.

Saša Vukojičić, trener četverca za juniorke bez kormilara kazao je kako je Ramsko jezero dobro za pripreme zbog uvjeta koji su veoma slični onima u Rotterdamu.

– Smještaj, hrana i sve ostalo je na vrlo visokoj razini. Obišli smo ovu prekrasnu okolicu Ramskog jezera. Završavamo pripreme i nadamo se dobrim rezultatima – kazao je Vukojičić.