Morteza Mehrzad

Iranski div vodio je svoju reprezentaciju do zlata protiv BiH

iranac

Iranu je ovo osmo zlato, dok ih Bosna i Hercegovina ima tri, uz tri srebra i jednu bronzu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u finalu je Svjetskog prvenstva igranom na sarajevskoj Ilidži od Irana poražena rezultatom 3:0 (26:24, 32:30, 25:12). Riječ je o dvije najdominantnije sile u tom sportu, koje su međusobno igrale četiri od posljednjih pet finala svjetskih prvenstava.

Iranu je ovo osmo zlato, dok ih Bosna i Hercegovina ima tri, uz tri srebra i jednu bronzu. BiH je i rekordnih deset puta bila prvak Evrope. Ipak, protiv Iranaca nije išlo, a glavni krivac za poraz BiH je iranski div Morteza Mehrzad, najdominantniji igrač u istoriji ove igre.

Mehrzad ima 35 godina, a s 246 centimetara visine je trenutno drugi najviši čovjek na svijetu, odmah iza Sultana Kösena iz Turske (251 cm). Težak je oko 140 kilograma, a ima i najveće stopalo na svijetu, dugačko 39 centimetara.

Kao tinejdžeru dijagnosticirana mu je akromegalija. Riječ je o hormonalnom poremećaju zbog kojeg mu ubrzano rastu ekstremiteti te lice. Kao tinejdžer je doživio saobraćajnu nesreću u kojoj je teško ozlijedio desnu nogu, koja mu više ne raste i 15 centimetara je kraća od lijeve.

Navodi kako je uslijed svih tih problema upao u duboku depresiju, a izlaz je pronašao baš u ovom sportu. Primijetio ga je iranski trener i učinio ga jednim od najboljih paraolimpijaca u istoriji ekipnih sportova.