rukometna reprezentacija bih

Ivica Obrvan: Čekam da zvanično dogovorim detalje sa Rukometnim savezom BiH

Obrvan je za Anadolu Agency kazao da u ovom trenutku ne bi detaljnije govorio o svojim planovima vezanim za reprezentaciju BiH, jer čeka da oficijelno precizira detalje saradnje sa RS BiH

Hrvatskog trenera Ivicu Obrvana sinoć je Upravni odbor Rukometnog saveza BiH imenovao za novog selektora muške seniorske reprezentacije. Na klupi bh. rukometaša naslijediće Bilala Šumana, čovjeka koji je po prvi put u istoriji odveo BiH na Evropsko prvenstvo, koje je prošle godine održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Obrvan je za Anadolu Agency (AA) kazao da u ovom trenutku ne bi detaljnije govorio o svojim planovima vezanim za reprezentaciju BiH, jer čeka da oficijelno precizira detalje saradnje sa Rukometnim savezom BiH.

“Usmeno smo dogovorili dosta toga, ali kao ozbiljan čovjek ne bih volio u ovom trenutku govoriti previše o reprezentaciji BiH. Čekam da sljedeće sedmice sve bude ozvaničeno sa ljudima iz saveza i onda ćemo svakako pričati o mom novom poslu i rukometu“, istakao je 54-godišnji hrvatski stručnjak.

Obrvan je imao odličnu igračku karijeru tokom koje je nastupao za Metković, Zagreb i njemački Post Schwerin. Sa Zagrebom je osvajao naslove šampiona SFR Jugoslavije (dva puta) i Hrvatske (pet), ali najveći uspjesi vežu se za evropsku scenu. Može se pohvaliti da je kao igrač osvojio dva naslova klupskog šampiona Evrope, 1992. i 1993. godine, a Superkup 1993. Bio je reprezentativac Hrvatske u njenom stvaranju, a od odličja izdvaja se zlato sa Mediteranskih igara 1993. i bronza sa Evropskog prvenstva 1994. godine.

Trenersku karijeru počeo je u rodnom Metkoviću na klupi istoimenog kuba. Kao igrač-trener 2000. godine odveo je Metković do najvećeg uspjeha u istoriji pehara u Kupu EHF. Kasnije je vodio Medveščak, Gorenje, Zagreb i Chambery, a bio je i selektor reprezentacije Sjeverne Makedonije. Debi na klupi BiH novi selektor trebao bi imati 14. marta u Bugojnu, kada će se “zmajevi“ u kvalifikacijama za EURO 2022 sastati s Austrijom.